Hörlursföretag stäms – ska ha avlyssnat kunderna

Anklagas för att ha sålt information om vad kunderna lyssnar på vidare till tredje part.

Den amerikanska hörlurstillverkaren Bose, som även har en svensk e-handel, stäms i en domstol i Chicago, rapporterade Business Insider häromdagen. Orsaken sägs vara att företaget genom sin egen app Bose Connect bokstavligen ska ha avlyssnat sina kunder genom att registrera vad de lyssnat på i sina Bose-hörlurar, som kopplas till appen.

Kräver över 5 miljoner dollar

Men inte bara det. Enligt advokatbyrån Edelson PC, som är specialiserade på just tekniska integritetsfrågor och nu driver fallet för en privatpersons räkning, ska appen även ha samlat in all tillgänglig information om musik, podcatsts och andra mediefiler som användaren lyssnat till via sin smartphone.

Annons
Annons

Mannen som anmält saken menar dessutom att informationen om kundernas lyssningsvanor sedan sålts vidare till en tredje part utan hans godkännande eller vetskap. Han ska nu ha krävt Bose på ett ännu okänt belopp, men som enligt Business Insider ska överstiga 5 miljoner dollar.

Oro för vad informationen kan användas till

I stämningen står bland annat att kartläggning av användarnas lyssningsvanor kan ge Bose möjlighet att skapa “detaljerade profiler” av sina användare.

- Exempelvis om en person lyssnar till muslimska bönesånger i sina hörlurar, är denne sannolikt själv muslim. Den som lyssnar till podcasten “Ashamed, Confused And In The Closet, är troligen en homosexuell individ i behov av stöd och hjälp. Och den som lyssnar på “The Body’s HIV/AIDS Podcast har förmodligen själv blivit diagnostiserad med HIV eller AIDS, ska det ha stått i stämningen.

Varken Bose eller det företag som pekats ut som den “tredje parten” som ska ha köpt informationen, har velat kommentera ärendet till Business Intelligence.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!