Hundratals utan post när PostNord vägrar utdelning

Små brevinkast och dåligt ljus sätter stopp för postutdelning.

Hundratals lägenheter i bland annat Landskrona och Örebro riskerar att bli utan postutdelning eftersom PostNord har dömt ut vissa fastigheter som farliga för företagets brevbärare att arbeta i. Enligt Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet består problemen av för små och trasiga brevinkast, samt dålig belysning i trapphusen.

Beslutet från PostNord har rört upp känslor både bland fastighetsägare och de boende i husen, som istället får hämta upp sin post på kontor med särskilda öppettider.

Annons

– Det är naturligtvis helt orimligt att jag som fastighetsägare ska ta ett arbetsgivaransvar för Postnords anställda, säger fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson till Aftonbladet.

"Brist på förståelse" bland fastighetsägare

Hyresgästen Rolf Pettersson kallar i samma tidning utebliven postutdelning för "samhällsfarligt":

– Ja, i allra högsta grad. För att hämta ut posten på deras kontor måste du kunna legitimera dig. Ingen annan kan ta hand om din post om du reser bort eller blir sjuk. Där kommer räkningar, kallelser till sjukvården och allt möjligt. Och hur ska de som inte kan gå den där kilometern göra?

Från PostNords sida tycker man dock att man fullföljer sin plikt att dela ut posten genom att leverera den till sitt företagscenter. I ett inlägg på Helsingborgs Dagblads hemsida tar logistikjätten upp att en del fastighetsägare visar “brist på förståelse” för sitt eget ansvar när det kommer till arbetsmiljön i deras fastigheter.

- Postnord vill naturligtvis dela ut post, men vi kan inte göra det på bekostnad av våra brevbärares hälsa, skriver Erika Ahlqvist, chef Distribution, Postnord Sverige.

Annons