Hur många hakar på Singles Day i Sverige?

Idag är det världens största e-handelsdag i omsättning. Det beror förstås på att Kinas motsvarighet till Black Friday och Cyber Monday pågår just nu i Kina.

Kinas ledande e-handelsplats Alibaba omsatte 1 miljard dollar de första åtta minuterna idag och den senaste siffran är att man sålt varor för över 10 miljarder dollar.

Dagen i fråga kallas Singles Day och är en kinesisk tradition som Alibaba helt enkelt gjort till sitt lands readag, likt Black Friday är i USA och numera också i Sverige. Från början hette dagen Bachelors Day, eller ungkarlsdagen. Men eftersom kvinnor förstås också kan vara singlar har dagen helt enkelt blivit singlarnas dag.

Annons

Black Friday i centrum

Black Friday började i USA men har de senaste åren spridit sig världen över. I Sverige har nätbutiker testat både Black Friday och efterföljande Cyber Monday. När de fysiska butikerna som Elgiganten, Media Markt med flera hakat på trenden med Black Friday verkar dock denna dagen fått det mesta fokuset även från näthandlare.

Kommer Singles Day också lyckas etablera sig i vårt avlånga land? Vi satte oss ner med analysavdelningen och försökte hitta nätbutiker i Sverige som kampanjar kring den kinesiska högtiden.

Sportamore bland singelsatsningarna

Vi hittade inte många, bara tre, men Sportamore står ut som en pionjär på området.


Sportamore erbjuder 25 procent rabatt idag

Vi hittar även Lyko som kör en passande kampanj med superdeals för 111 kronor, vilket förstås anspelar på singeldagens datum den 11/11. Du kan även få 111 kronor avdraget på köpet via en rabattkod.

Lyko satsar på erbjudanden med ettor i

Den norska skönhetsbutiken Cocopanda kör även en kampanj på sin svenska sajt, "från mig till mig" heter den och riktar sig till svenska singlar.

Cocopanda vill att du ska köpa något till dig själv

Annons

Utöver vår inte så djupa analys ovan körde vi en omröstning på Twitter igår och även om underlaget inte är överväldigande så känns det som att resultatet speglar antalet butiker vi hittat. Vet du om, eller kör du själv, en Singles Day-kampanj så hör av dig i kommentarerna nedan.

 

Uppdatering: En till e-handlare som försöker kapitalisera på Singles Day är Tonerlagret som vill sälja häftapparater till alla singlar, någon rabatt verkar det dock inte bjudas på.

Annons