Hyperlokal leverans med fraktjättens nya SameDay-bot

Renodlade e-handlare skakar av rädsla?

Logistikjätten FedEx lanserade igår en alldeles ny leveransrobot. Till skillnad från Amazons variant, som ser ut som en Starship-kopia, så har FedEx lyckats skaka fram en annorlunda design på sin sistamilen-robot.

LÄS ÄVEN: Amazon har börjat leverera med självgående robotar

Annons

Roboten ska, enligt FedEx, hjälpa fysiska butiker att skicka ut varor till sina lokala kunder. FedEx samarbetar nu med företag som exempelvis Pizza Hut, Target och Walmart om att de ska använda företagets nya robot, med namnet SameDay Bot.

FedEx kallar det hela "hyper-local delivery" och roboten ska främst användas till kunder som bor någon enstaka kilometer från butiken de vill beställa ifrån.

"10 miljoner arbetstimmar"

Grundaren av företaget, som hjälpt till att utveckla FedEx SameDay Bot, har även varit med och tagit fram produkter som Segway och iBot. Den senare ska hjälpa funktionsnedsatta personer och genom att utnyttja den tekniken på ett nytt område hoppas man samtidigt göra iBot:en mer tillgänglig.

- Vi har byggt på iBots kraftfulla bas, en avancerad, FDA-godkänd mobilitetsanordning för funktionsnedsatta personer med mer än 10 miljoner pålitliga arbetstimmar av verklig användning. Genom att utnyttja denna bas i en ytterligare applikation hoppas vi att iBot blir ännu mer tillgänglig för dem som behöver det för egen rörlighet, säger innovatören Dean Kamen i ett pressmeddelande.

Tekniken är alltså redan beprövad till viss del och SameDay Bot ska lätt kunna röra sig genom stadsmiljöer fram till kunders hem eller arbetsplatser. Roboten använder bland annat ljusradar för att ta sig fram säkert.

"SameDay Bot representerar nästa kapitel"

De första testerna med leveransroboten kommer att ske i FedEx hemstad Memphis, i delstaten Tennessee i USA.

- FedEx SameDay Bot representerar nästa kapitel i vår långa historia av att leverera innovation och enastående service, som stöds av ett redan befintligt FedEx logistikekosystem, säger Brian Philips, vd för FedEx Office.

Nedanför kan ni se roboten in action.

Annons

Annons