IT-bolag: 59 procent saknar förtroende för e-handeln

Enligt IT-bolaget Sentor är många svenskar skeptiska till hur e-handlare hanterar deras information.

E-handeln är inne i årets mest hektiska period och flera prognoser har förutspått att julhandeln på nätet i år ska slå alla tidigare rekord. Men det finns fortfarande de som av olika anledningar drar sig för att e-handla, och enligt IT-bolaget Sentor kan en möjlig anledning vara att många inte känner sig trygga med hur information om dem lagras i samband med köpet.

En ny rapport från företaget avslöjar bland annat att 42 procent är rädda för att lämna ifrån sig sina kortuppgifter, och att rädslan är störst bland äldre personer. Fyra av fem avbryter ett e-handelsköp om de ser att e-handlaren fått tveksamma recensioner eller omdömen i sociala medier, och ännu fler - 85 procent - överger sin kundkorg bland annat på grund av språkliga fel på en hemsida.

Annons

Osäkerhet kring mindre butiker

Den mest dramatiska slutsatsen i rapporten är kanske ändå att att 59 procent av svenskarna “inte känner något förtroende för e-handelsföretag”.

Hur har ni kommit fram till den siffran?

- Personerna har svarat "håller med", "håller inte med" och så vidare på om de känner förtroende för att aktörer som till exempel e-handelsföretag och myndigheter hanterar din information på ett tryggt sätt. Och många känner inte förtroende för hur en stor del av aktörerna lagrar information, säger Tomas Wahlstedt, marknadschef på Sentor.

Sentors undersökning bygger på enkätsvar från drygt tusen personer. Underlaget ska vara statistiskt säkerställt.

Men är det en rimlig slutsats att 59 procent av svenskarna inte känner något förtroende för e-handelsföretag när det trots allt är fler och fler som e-handlar?

- Många e-handlare använder sig av betalleverantörer som Klarna och Paypal och då har kunderna förtroende när det kommer till att handla. Det är snarare när det kommer till hur mindre webbshoppar lagrar information om dig ihop med till exempel namn och lösenord som förtroendet är mindre. Det är i alla fall min spontana bild, säger Tomas Wahlstedt.

Annons