Identitetsstölder bland unga har ökat dramatiskt

ID-stölder bland unga vuxna har ökat med 40 procent det senaste året. En digital livsstil kombinerat med att de är sämre på att skydda sig är två av anledningarna.

ID-stölder blir allt vanligare och är ett växande problem vid transaktioner online. Under 2014 ökade antalet fall lavinartat och vanligast är det att någon beställer varor på nätet i den utsattes namn.

Nu visar en ny undersökning genomförd av TNS Sifo att antalet drabbade ökat med 16 procent under det senaste året. Totalt rör det sig om fler än 955 000 som drabbats eller känner någon som utsatts för ID-stöld.

Annons

Störst är ökningen bland unga vuxna, åldrarna 16-29 år, där uppger nästan två av fem att de känner någon eller att de själv har drabbats.

– Det är en mycket bekymmersam utveckling i samhället när nu närmare en miljon svenskar har drabbats eller känner någon som utsatts för en ID-stöld. För att vända denna negativa trend krävs krafttag för att minska brotten, samtidigt som enskilda konsumenter bör skydda sig bättre, säger Carl-Johan Thorsell, vd mySafety Försäkringar.

Dålig koll på kort och koder

ID-stölderna har enligt undersökningen ökat med över 40 procent bland unga vuxna det senaste året. En förklaring till ökningen är att unga är sämre på att skydda sig samtidigt som de exponeras för fler hot på grund av sin digitala livsstil.

Till exempel är det bara 57 procent av 16-29 åringarna som har sina bankkoder och bankkort under uppsikt, vilket kan jämföras med 86 procent av dem över 60 år. I samtliga ålderskategorier är dock de flesta väldigt noga med att inte dela personuppgifter i sociala medier eller via mejl och sms.

– Det är inte oväntat att de unga drabbas hårdast, men ökningen är anmärkningsvärd. En digital livsstil kombinerat med att de är sämre på att skydda sig gör att de blir mer utsatta. Dagens unga måste helt enkelt bli mer försiktiga med sina personuppgifter, konstaterar Carl-Johan Thorsell.

Annons