Helgspecial: Inifrån Apoteas nya superlager

Från 5000 till 38 000 kvadrat är ingen liten förändring. Vi har besökt Morgongåva och tagit ett titt på Apoteas nya superlager.

Apoteas vd Pär Svärdson svänger mellan hyllorna på det nuvarande lagret i Morgongåva.

- Man har ju den lokalen man har, säger han.

Annons

När lokalen byggdes år 2014 trodde företaget att 5000 kvadrat skulle räcka ett bra tag framöver. Men företaget växte så snabbt att lokalen snabbt blev trång. Lösningen är som bekant ett nytt superlager, som nu byggs i anslutning till det gamla.

100 pallar på en dag

För fiolerna står företagsparken i Morgongåva, med finansmannen Anders Wall i spetsen, men planeringen av det nya lagret har Apotea till stor del själva stått för. Och den här gången har de inte sparat på krutet när det gäller utrymmet. Det nya lagret blir nämligen 38 000 kvadrat - alltså 7,6 gånger större än det nuvarande. Det är lika stort som sex fotbollsplaner.


Det nya lagret är så stort att det knappt får plats på en bild.

Och med bara månader kvar till inflytt - i andra halvan av februari hålls den stora inflyttningsfesten - har det gamla lagret stegvis fått anpassas efter de gigantiska volymer av försändelser som går ut och in om dagarna.

- Hit kommer alla inleveranser. Det kan utan problem vara 100 pallar på en dag, berättar Pär och pekar mot leveransöppningen på det nuvarande lagret.

- Ibland har vi haft 25 000 order när vi kommer hit efter helgen, och då är det knepigt. Idag var det typ 12 000. Och sen så kommer det ju in ytterligare 15 000 - 20 000 tusen order under dagen. Och snittordern innehåller fem artiklar, så på en vanlig måndag skickar vi runt 100 000 artiklar härifrån, vilket är tio procent av lagret. Det är coolt. 

Paketen sorteras efter vilket fraktsätt de ska fraktas med. Bara med DHL har Apotea runt sju olika fraktsätt.

Packar 1000 paket i timmen

Han pekar på en digital tavla i lokalen.

Annons

- Och då kan vi se att vi har skickat 8290 paket idag - med ett innehåll på 34 000 prylar. Och det som är lite halvbisarrt är att såhär vid 11 på förmiddagen så är hälften av paketen redan packade. Och då är vi 42 stycken som packar och vi har en timtakt på ungefär 1000 paket i timmen.

Rekordet är över 26 000 paket och över 134 000 produkter på en dag.

Och med tanke på den gigantiska tillväxten det befintliga lagret fått anpassas efterhand. 

- Vi bygger om lite här nu. I den här gången har vi fått skapa lite hål så att vi ska kunna mötas.

Hiss som inte funkar magiskt

För några veckor sedan installerades en ny specialhiss, i vilken mindre artiklar förvaras på olika hyllplan som sedan kan hissas upp och ner efter behov.

- Vi köpte den för att se vilken effektivitet vi kunde få, men än så länge har vi inte riktigt tänkt att “wow, det här är magiskt”, utan vi kämpar fortfarande med att få samma effektivitet i hissen som vi har i övrigt.

Att hissen ska följa med till det nya lagret är dock klart. Pär Svärdson tror att den bland annat kan bli användbar till receptbelagda läkemedel, som idag förvaras i en avskild avdelning av säkerhetsskäl.

Hissen som Apotea installerat kommer att följa med till det nya lagret.

Ett av hissens våningsplan.

Alla som packar har en iPad där de ser vilka order som ska packas, hur många exemplar av varje artikel som ingår i de order som ska rymmas på vagnen samt var den beställda produkten finns. När någon svajpar på sin padda och får upp en vara som förvaras någonstans i hissen, börjar maskinen automatiskt att rulla ner rätt hyllplan, så att plockaren snabbt ska kunna ta rätt produkt. Problemet är att plockarna rör sig snabbare i lokalen än hissen gör mellan taket och golvet.

- Problemet är att det går snabbare att plocka i en vanlig gång. Men den funkar i alla fall, så vi kör inleverans på baksidan och utleverans på framsidan, berättar Pär Svärdson.

På Apotea används iPads för att hålla koll på alla order.

Hur många kommer ni att behöva anställa till det nya lagret?

- Vi kommer garanterat att behöva anställa folk. Det är väl inte så att vi kommer att anställa en massa folk första dagen, men jag tror att vi kommer ha ett par hundra till i styrkan, jämfört med vad vi har idag. Men det kommer att ske gradvis. 

Blir Sveriges största solcellsanläggning

Pär Svärdson svänger in på grusplanen där det nya lagret har rest sig. Runt hörnet, från det gamla sett. Sedan i mars har bygget pågått. Om någon vecka kommer grusplanen utanför lagret att vara asfalterad och nu börjar snart finliret.

- Hittills har det varit fem pers som har jobbat här på dagarna, men snart kommer det att vara 105. För då börjar det här finliret med att spika upp listerna på kontoret. Eller som när 44 elektriker ska dra in en LAN-sladd.

En viktig aspekt är att det nya lagret kommer att bli helt klimat neutralt - och Sveriges största solcellsanläggning.

- Här har de flugit upp 540 pallar med solceller. De lyfte upp alltihop med helikopter och ställde det i några fina längor här och nu börjar de monteras på taket om en månad eller två. 

Solcellspanelerna ska snart upp på taket på det nya lagret.

Och solcellstaket kommer inte att gynna bara själva lagret, utan hela bygden.

- Grejen är att energibolaget kommer inte att kunna ta hand om all ström som panelerna ger en solig dag på sommaren, så de har fått tillstånd av Vattenfall att skicka upp det på stamnätet. Så en solig dag när det är fint väder så kommer hela Morgongåva att försörjas från den här kåken. Det är rätt coolt. Det är sånt man gillar.

Men har du ett personligt engagemang för det här med miljön?

- Jo, men det har jag nog. Och sen så tycker jag att det är viktigt - framför allt för e-handelsföretag - att ha en närvaro och ett socialt ansvar och sådär. Det är ganska få som har det och det blir ju inte bra, du bygger inte ett bra varumärke. Har man en fysisk butik kan ju folk gå dit och handla, men som e-handlare är du mycket mer anonym. Då blir det ännu viktigare att bygga ett varumärke som tar sitt sociala ansvar.

Av samma anledning erbjuder Apotea sina kunder att lägga till 20 kronor i köpet för att stödja föräldralösa barn i Kambodja via SOS Barnbyar. Och för Pär Svärdsons del så har han börjat tänka på miljön även på det privata planet. 

- Jag har ett projekt nu som går ut på att jag ska byta ut alla lampor jag har hemma till LED-lampor. Och det är otroligt hur många lampor jag har hemma! Jag tror att jag är uppe i 200 lampor eller något sånt nu.

Det nya lagret kommer sannolikt att få två matplatser, för att de som jobbar i den ena änden inte ska behöva gå till den andra.

Finliret inne i det nya lagret har påbörjats och under de närmsta veckorna kommer elektricitet att kopplas in.

Lagrets övervåning där det är tänkt att apotekare och receptarier som hanterar receptbelagda läkemedel ska sitta. På övervåningen kommer det även att finnas lunchmatsal och en konferanssal.   

Hoppas på lägre hyra efter lampbyte

Även på kontoret har lampskiftet påbörjats och Pär menar att det ger en reell effekt på energiförbrukningen.

- Har du en sån lampa så minskar du antalet watt du behöver ha per lampa med 30 watt och med ett antal sådana så sparar man några tusen kilowattimmar om året. På sikt blir det givetvis även en ekonomisk vinning. Det är dyrare som engångsinstallation, men LED-lamporna går ju aldrig sönder! På kontoret så ingår i och för sig strömmen i hyran, men jag tänkte att jag skulle ringa och säga att vi vill ha lägre hyra när vi har bytt alla lamporna. 

Men det gamla lagret kommer inte att stå tomt efter februari.

- Det gamla lagret tar Adlibris över. De har också jättetrångt, så de ringer en gång i veckan för att fråga hur det går med bygget och är väldigt sugna på att flytta ut, så det är toppen.

Hur länge dröjer det innan ni måste byta lager igen?

- Nämen, jag tror att vi absolut kan bli fem gånger större i det här lagret. Sen är det ju såhär, att vi tror att det räcker nu. Men det trodde vi i och för sig förra gången också.

Annons