InkClub-grundaren får skärpt fängelsestraff

Två år bakom lås och bom väntar sannolikt Lennart Nyberg.

Hösten 2016 dömdes e-handelsveteranen och InkClub-grundaren Lennart Nyberg för brott mot upphovsrättslagen samt för varumärkesintrång. Straffet blev ett och ett halvt års fängelse och böter på totalt närmare 27 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: InkClub-grundaren Lennart Nyberg döms till fängelse

Annons

Sålde kopior öppet på nätet

Orsaken till domen var att Nyberg varit delaktig i ett företag vid namn Designers Revolt, som helt enkelt kopierat andra företags möbler och sålt dem i sin egen e-handel - något som Nyberg dock aldrig hymlat med. Nybergs företag var förvisso registrerat på den brittiska ön Isle of Man, där man enligt lag inte har lika långa perioder innan ett patent går ut som vi har i Sverige.

Patent- och marknadsdomstolen menade dock att då verksamheten huvudsakligen bedrevs från Sverige och främst riktades mot svenska kunder, så skulle bolagets verksamhet bedömas efter svenska lagar, enligt vilka Nyberg och hans kumpaner alltså begått både upphovsrättsbrott och varumärkesintrång. 

Överklagan ledde till skärpt straff

Nyberg och hans advokat överklagade dock domen till Patent- och marknadsöverdomstolen, som alltså är nästa instans i den här typen av mål. Den domen har nu fallit - och det visar sig nu att Nyberg får straffet skärpt ytterligare.

Istället för 1,5 år i fängelse, döms Lennart Nyberg nu till två år bakom lås och bom. Detta då Patent- och marknadsöverdomstolen i grunden gör samma bedömning som den första instansen vad gäller själva brottet.

- Verksamheten, som var mycket välplanerad och välorganiserad, pågick under flera års tid och omsatte mycket stora belopp. Ett svenskt företag skötte transporter och lagerhållning i Sverige. Patent- och marknadsöverdomstolen har bedömt att originalverken har upphovsrättsligt skydd i Sverige samt att det inneburit brott mot upphovsrättslagen att marknadsföra och sälja kopior av dessa föremål. Vidare har Patent- och marknadsöverdomstolen funnit att ett antal varumärken har använts olovligen, skriver domstolen i ett pressmeddelande om fallet.

"Nyberg tjänade mest ekonomiskt"

Utöver det förklarar även domstolen varför fängelsestraffet skärps för Nybergs del, samt varför han är den av de fyra åtalade som straffas hårdast.

- Enligt Patent- och marknadsöverdomstolen finns det anledning att se strängare på Lennart Nybergs ansvar för brotten än vad Patent- och marknadsdomstolen har gjort. Utöver de omständigheter som har redogjorts för ovan ska det framhållas att det var Lennart Nyberg som var initiativtagare till verksamheten och ledde arbetet med att organisera den. Han ägde ensam företaget och investerade en stor summa av sin egen förmögenhet för att finansiera uppbyggnaden av det. Det var även Lennart Nyberg som tjänade mest ekonomiskt på verksamheten, skriver domstolen i domskälen.

Samtidigt sänks de böter som Nyberg och hans medåtalade döms att solidariskt betala tillbaka till företagen kraftigt - till endast 1,5 miljoner kronor. I gengäld slår domstolen dock fast att Nyberg ska betala inte mindre än 14 miljoner till svenska staten för “förverkat utbyte av brott”. 

Annons

Även frun får fängelse

En annan förändring är att Norbergs fru, som också stått åtalad, även hon får sitt straff skärpt. Där Patent och marknadsdomstolen tyckte att det räckte med villkorlig dom och dagsböter vill överdomstolen se ett hårdare straff och dömer henne till ett och ett halvt års fängelse, då hon anses ha varit delaktig som ledande i det dagliga arbetet inom företaget. Ytterligare en medåtalad anses av domstolen ha haft en liknande roll och även han döms till ett och ett halvt års fängelse. Däremot den person som varit vd i transportföretaget som transporterat varorna ut till kunderna, klarar sig undan med villkorlig dom och dagsböter.

Lennart Nyberg har hela tiden yrkat på att han ska frikännas då han menar att han varit ovetandes om att han begått något brott. Detta då han menar att han följt de lagar som gäller på Isle of Man, där hans företag alltså varit registrerat.

Ehandel.se söker Lennart Nybergs advokat för en kommentar.

Annons