InkClub växer men inte i takt med E-handeln

Förra året rapporterade vi hur inkClub stagnerat i väntan på en ny IT-plattform. Nu har det gått ett år och deras plattform verkar ännu inte vara på plats. E-handelskoncernen har ändå lyckats öka sin omsättning, dock inte i linje med e-handeln i övrigt.

Hakon Invest som i slutet av 2011 blev ensam ägare till inkClub har nu släppt sin bokslutskommuniké för 2012. Investmentbolaget rapporterar att de köpt ut hela ICA, för 20 miljarder, och nu kommer byta namn till ICA Gruppen istället för Hakon Invest. Detta för att spegla koncernens inriktning.

Men vi vill förstås veta hur deras e-handelsbolag inkClub går. Ett bolag som även inkluderar nätbutikerna dustClub, lightClub och batteryClub samt Beautyplanet. Den senare är lite mer fristående än de andra, som alla "flyttat in" hos inkClub. Beautyplanet sägs för övrigt ha haft en mycket bra försäljningsutveckling.

Annons

InkClubs omsättning ökade till 529 miljoner kronor 2012, jämfört med 504 miljoner 2011. Tillväxten för helåret hamnade på fem procent och fyra procent för fjärde kvartalet. Bakom denna tillväxt står en ökad försäljning av bläck och toner meddelar Hakon, vilket ska ha ökat merförsäljningen via de andra "klubbarna".

Tjänar mindre pengar

Nettoomsättningen under fjärde kvartalet hamnade på 138 miljoner (133Mkr 2011). Rörelseresultatet sjönkt dock till 10 miljoner kronor, jämfört med 2011 då det låg på 14 miljoner för fjärde kvartalet. Bolaget känner förmodligen av pressen ifrån alla andra aktörer som ger sig in på bläck- och tonermarknaden.

Gällande den nya IT-plattformen som det pratades om i slutet av 2011 så verkar den idag vara närmare en lansering:

"Fokus har under året varit utvecklingen en av ny it-plattform och nytt CRM-system, baserat på det omfattande varumärkesarbete som gjordes under fjolåret och som är ett viktigt steg i inkClubs framtida tillväxtstrategi. Den nya plattformen kommer att lanseras under 2013."

InkClub sägs ha haft en stabil utveckling under året. Vi vet dock att e-handeln växer tvåsiffrigt och inkClub verkar inte riktigt hänga med. Förhoppningsvis kan deras nya plattform och kundsystem få fart på tillväxten under 2013.

Ni finner Hakon Invests, eller numera ICA Gruppens, fullständiga Bokslutskommuniké för 2012 här.

Annons

Annons