JD.com hakar på trenden med rullande leveransdrönare

Den kinesiska e-handlaren testar just nu självkörande robotar och hoppas rulla ut dem i stor skala under 2017.

Det är tydligen inte bara Starship Technologies, med Skype-grundarna Ahti Heinla och Janus Friis i spetsen, som tror på en framtid med rullande leveransrobotar. Nu har även den kinesiska e-handelsjätten JD.com rullat ut något liknande, rapporterar Tech in Asia.

Företaget har inlett pilottester med vad man kallar obemannade leveransdrönare. Drönarna, som är runt en meter långa, rullar precis som Starships leveransrobotar runt på sex hjul och har dessutom sex fack där man kan stoppa allehanda e-handelsgodis.

Annons

Drönarbilar nästa steg

Drönarna ska enligt JD välja ut sina egna rutter och använder sig av en teknik som gör att de undviker olika typer av hinder, människor och djur. De ska även kunna ta sig över vägen på ett säkert sätt tack vare att de kan känna igen färgerna på trafikljus.

Väl framme vid destinationen får mottagaren ett meddelande via JD.coms app och kan sedan låsa upp sin lucka med hjälp av en kod. Om allt går enligt plan hoppas e-handlaren kunna rulla ut sina leveransrobotar i kommersiell skala redan nästa år.

JD.com använder sig sedan tidigare även av flygande drönare för att leverera paket till depåer på landsbygden där paketen antingen kan hämtas upp eller delas ut av en kurir. Man ska även jobba på en ”drönarbil” som ska ta hand om e-handelsleveranser, något som även Google verkar ha i åtanke.

Annons