Jack Ma hjälper till utomlands – ska jobba för regering

Blir officiell e-handelsrådgivare åt Indonesiens politiska ledare.

Efter e-handelsframgångarna i Kina med framför allt JD och Alibaba, och i Japan med Rakuten, har Indonesien fått upp ögonen för möjligheterna med handel på nätet. Nu siktar landet på att bli nästa asiatiska e-handelsgigant - och för att lyckas med det målet har landet vänt sig till ingen mindre än Alibabas grundare Jack Ma.

17 000 öar kräver god logistik

Han har nu blivit officiell e-handelsrådgivare till Indonesiens regering, rapporterar flera medier. Mer exakt ska han komma med tips och råd till en grupp med totalt tio ministrar, som i sin tur har fått uppgiften att få fart på landets e-handel.

Annons

Jack Ma och Indonesiens president ska ha träffats för första gången i samband med ett G20-möte i Hangzhou i Kina förra året, och det var då planerna på ett samarbete tog form. Jack Ma ska dock ha varit försiktigt optimistisk till Indonesiens e-handelsplaner. Enligt nyhetssajten GB Times ska han ha sagt att Indonesien måste ordna med ett bra nätverk för information och logistik, vilket kan vara en utmaning med tanke på att landet består av 17 000 öar.

Bjuder in till studiebesök

Som ett första steg i sitt rådgivningsarbete planerar Jack Ma enligt uppgift att bjuda in sin ministergrupp till ett studiebesök på Alibabas kontor i Hangzhou. Där ska de få en “bättre förståelse för utvecklingen av e-handel i Kina”.

Indonesien är med sina cirka 260 miljoner invånare världens fjärde största land sett till befolkningsmängd. Jack Ma och Alibaba har bland annat genom shoppingsajten Lazada sedan tidigare en egen e-handelsnärvaro i landet, som av TechInAsia beskrivs som sydöstra Asiens största e-handelsmarknad. 

Annons