Jätteorder på e-handelspåsar ska motverka svält

iFoodBag har tecknat ett avtal värt över 100 miljoner kronor och nu ska företagets kylpåsar hjälpa till att ta tillvara på livsmedel och vaccin i Afrika.

Bärkassen iFoodbag, som håller livsmedel kylda eller frysta i upp till 24 timmar, fick nyligen 16 miljoner kronor i stöd av EU för att utveckla och ta fram en mer kostnadseffektiv och ännu mer miljövänlig fryspåse. Nu har bolaget fått sin första jätteorder efter att man tecknat ett inköpsavtal med Equator One Logistics i Nairobi, Kenya.

Något som innebär att upp till 20 miljoner bärkassar kommer att distribueras runt om i Afrika för att stötta arbetet med att minska svält och matsvinn. En affär som är värd över 100 miljoner kronor och som även kommer att hjälpa många människor i nöd.

Annons

– Den här leveransen är den största som skett i företagets historia, men det är också en stor händelse när det kommer till att sätta ett avtryck i världen och kunna påverka. Vi tror att bärkassen kan hjälpa människor såväl i vardagen som i utsatta områden runt om i världen, säger Karl Fallgren, vd och grundare av iFoodbag.

Besvärligt klimat för transporter

De första bärkassarna har redan skickats iväg och kommer att distribueras med hjälp av Equator One Logistics som har direktkontakt med olika hjälporganisationer. Och förutom att påsarna kommer att kunna hålla kylan bättre och längre när det gäller livsmedel så kommer de även att användas för livsviktiga läkemedel.

Ett stort problem med nuvarande lösningar är att vaccin inte hålls svalare än 15 grader, men med iFoodbags kylteknik hålls temperaturen längre och dessutom svalare med mellan 2-8 grader.

– Vi tror att iFoodbag kan revolutionera arbetet med att hjälpa människor i nöd. Mycket mat går till spillo eftersom det inte finns lösningar som är bra nog för att hålla produkterna tillräckligt kalla i detta klimat och för att transportera dem på ett bra sätt. Men med den här bärkassen kommer fler livsmedel och vacciner att kunna hålla längre, säger Abdulaziz Ali, vd för Equator One Logistics Ltd.

Annons