Jeff Bezos nockar Bill Gates som världens rikaste?

Världens rikaste person kan inom en snar framtid komma att heta Jeff Bezos istället för Bill Gates, skriver Forbes, som kartlagt världens rikaste rikaste i 30 år.

Under de 30 år som Forbes gjort undersökningar på temat global rikedom, har endast fem personer intagit förstaplatsen på den årliga listan över planetens miljardärer. Herren på täppan är för tillfället Bill Gates - och har så varit under 18 av de 23 senaste åren.

Men nu kan det snart vara dags för en sjätte man - för som haft platsen är alla män - att ta sig upp till listans topp, tror Forbes.

Annons

Amazons aktie har växt med 38% i år

Denna person antas bli Amazon-grundaren Jeff Bezos och orsaken är att Amazons aktier, vilka Bezos givetvis är en av de största innehavarna av, fortsätter att öka i värde. I skrivande stund kostar en enda aktie i bolaget exakt 1068 amerikanska dollar och bara den senaste veckan har aktiens värde ökat med drygt 1 procent. Pratar vi den senaste månaden så är ökningen 6,49 procent och totalt i år har aktien ökat med nära 38 procent.

Även små ökningar ger stort klirr i Bezos kassa och när aktien i måndags gick upp 1,3 procent på en enda dag, ska miljardären ha tjänat ytterligare 1,1 miljarder dollar, enligt Forbes.

Två miljarder dollar till toppen

Enligt dem är Bezos nu snubblande nära att peta Bill Gates från posten som världens rikaste. Efter måndagens framgångar ska Bezos samlade förmögenhet till ofattbara 88,2 miljarder dollar. Gates påstås vara god för 90,1 miljarder dollar. Skillnaden mellan de båda herrarnas förmögenheter uppgår nu alltså till endast 2 biljarder dollar. Småpengar i sammanhanget.

Så om Amazon-aktien fortsätter ge Bezos någon miljard extra varje gång den går upp någon procent på börsen, så kan var och en säkert räkna ut att det sannolikt inte rör sig om några oceaner av tid innan e-handelskungen knockar IT-miljardären.

Annons