Jetshop tar E-handeln till Stockholms Centralstation

Just nu pågår ett stort experiment kring QR-koder och e-handel på Stockholms Centralstation. Det är Jetshop tillsammans med PayPal, Klarna och DIBS som satt upp en temporär butik mitt i stationen. Butiken består av bilder på produkter ifrån nätbutiker som Nelly, Webhallen, ShirtStore, Discshop mfl. Till varje bild finner du även en QR-kod som tar dig till Jetshops butikssystem X-commerce mobile. Denna butik med bilder, som Jetshop kallar Superstore, är alltså en brygga mellan den virtuella världen och den fysiska handeln.

– Köpet sker genom att man tar sin mobiltelefon och scannar in QR-koden för den produkt man vill köpa på plats. Då kommer man automatiskt in på produktens sida via mobiltelefonens webbläsare och kan köpa produkten, förklarar Christian Zanders, VD på Jetshop.

Annons

Själva köpmetoden är inte ny och vi påminns om Tescos experiment med en dagligvaruhandel i Seouls tunnelbana. Jetshops "QR-butik" är dock helt webbaserad och inte en separat applikation. Du behöver alltså bara en smart mobil som kan scanna en QR-kod för att kunna handla. Detta medför dock samma begränsning som t.ex. Wikinggruppen har i sin QR-shop, dvs du kan endast lägga en produkt i kundkorgen.

Jetshops Superstore verkar dock handla lika mycket om att uppmärksamma allmänheten om QR-koder och m-handel som att erbjuda möjligheten att shoppa på Centralstationen. Samtidigt är det förmodligen en fin exponering för arrangörerna och medverkande e-handlare. Butiken skall nämligen stå uppe i en vecka, med start idag. Vill ni se Jetshops Superstore tar ni er alltså till Stockolms Centralstation mellan den 12-18 mars.

Vi har fått några bilder ifrån detta arrangemang (se nedan) men Sïmon Saneback, som varit på plats, bjuder på denna video:

Som vi kan se är det en ganska stor satsning kring denna Superstore. Frågan är hur folk kommer att interagera med den och hur många som är villiga att dra fram sin mobil och handla. Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten, skriver följande på Twitter:

"Äntligen vågar någon testa qr koder ordentligt men få som fattar hoppas media kommer och skriver." -källa

Det är förmodligen inte alla som förstår konceptet. Vi håller dock med Arne att det är bra att någon testar detta ordentligt i fältet. Även om framtiden inte skulle bestå av "Superstores" skadar det inte om folk blir introducerade till QR-koder och e-handel. Vi hoppas att Jetshop delar med sig av lite siffror när veckan har passerat, för att få en bild av hur allmänheten tog till sig denna butik.

Källa: press via epost
Foto: fotografcecilia.com

Annons

Relaterade nyheter:
QR-koder leder till QR Shop
eBay öppnar fysisk butik med QR-koder
Dagligvarukedja bryggar e-handeln med verklighetens dystra vardag

Annons