Annons

Jollyroom vill förhandla efter Handels strejkvarsel

Jollyroom vill förhandla efter Handels strejkvarsel

2013-09-17 09:30

Fackförbundet Handels har sedan i våras krävt att nätbutiken Jollyroom ansluter sig till branschens kollektivavtal, dock utan resultat. Nu varslar Handels om strejk och blockad, men fackets strejkhot har gjort att företaget vill förhandla igen.

Barn- och babybutiken Jollyroom har ett 15-tal anställda på sitt lager i Mölndal utanför Göteborg. Flertalet av dem ska vara medlemmar i Handels och i början av året hörde de av sig till fackförbundet.

Anledningen är att Jollyroom inte är anslutna till branschens kollektivavtal och sedan i våras har de anställda och Handels försökt få Jollyroom att ansluta sig.

Enligt Handels ligger lönerna för de anställda mellan 18 700 till 22 000 kronor i månaden och enligt kollektivavtalet är lägsta tillåtna lön för personal över 20 år drygt 21 800 kronor. Inte heller övertidsersättningen följer avtalet och även försäkringarna skulle bli bättre med ett kollektivavtal enligt facket.
– Ett kollektivavtal ger de anställda trygghet. Man får en gemensam spelplan med företaget och det gör att alla arbetsgivare konkurrerar på lika villkor, säger Annika Örnemark, Handels ombudsman i Göteborg.

Nya förhandlingar

Enligt Handels har Jollyroom inte tecknat ett avtal för att det skulle omöjliggöra att ha unga anställda, och att de då kan komma att ersättas med bemanningspersonal. Därför gick Handels igår ut och varnade att de anställda på Jollyrooms lager går ut i strejk om företaget inte tecknar kollektivavtal.

Om ingen uppgörelse träffas träder strejken i kraft den 26 september, och samtidigt varslar man om blockad vilket innebär att ingen får utföra arbete eller hantera företagets varor. På Jollyroom är man dock förvånade över beskedet.
– Vi har haft en dialog och en förhandling under våren och då har vi sagt nej till att teckna kollektivavtal. Men vi är inte främmande för att skriva under ett avtal, det är vissa detaljer vi måste diskutera, säger Ole Sauar.
Medlingsinstitutet tillsatte på måndagen en medlare i konflikten men fackets strejkhot har gjort att företaget nu vill förhandla igen. I morgon ska de träffas för förhandlingar utan medlare.
– Det händer saker, och det är positivt att arbetsgivaren kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har fått till oss att de är villiga att träffa avtal. I så fall blåser vi självklart av varslet, säger Handels avtalssekreterare Per Bardh.

Källor: Handelsnytt (1, 2), GP

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Jimmy Öström
2013-09-17 09:43

Ja jag väljer att inte skriva något för det kommer bara komma ut fel..........

biz
2013-09-17 09:58

Helt ok om ansluten personal vill strejka, men som företagare blir jag ursinnig att facket har sådan makt att de kan bestämma att ingen annan heller får arbeta i mitt företag, vill jag ta in bemaningspersonal eller övriga anställda som inte är med i facket som VILL jobba så ska de få göra det, facket har inget med företaget att göra förutom att representera de anställda som är med i deras förening.

Qarillion
2013-09-17 12:46

Jag har full förståelse för att facket kan vara bra att ha i stora företag med 50+ anställda där det kan vara svårt att få sin röst hörd.

Men på företag med allt från 2 till 25 anställda har jag svårt att se hur facket kan vara så inflytelserika som dom tyvärr är. Är man inte överens med chefen på ett litet företag så är det bara att packa sin väska och dra om du frågar mig.

Man vet vad man får för lön när man blir anställd och passar det inte så är det väl bara att söka vidare? Att först bli anställd och sen kontakta facket för att man inte är nöjd låter nästan som utpressning för mig.

Sluta då och sök annat om du inte är nöjd!

Skogstrollet
2013-09-17 13:07

Hoppas Jollyroom står på sig, de har iaf min sympati, till skillnad från facket och de energisugande individerna i personalen som bölar hos facket. Duger inte villkoren ni skrev under när ni började - säg upp er och starta ett eget företag där alla får allt.

Det maktfullkomliga facket har sedan länge spelat ut sin roll, och att de ger sig på små arbetsplatser som den här är inget annat än beklämmande. Kudos till alla som står upp mot dessa reliker, som inget hellre vill än ålägga dig med nya kostnader och bestämma hur du ska sköta ditt företag.

Magento
2013-09-17 14:19

Jag tycker att resonemanget är lite läskigt angående fackets roll i samhället. Hur hade det sett ut utan en stark facklig rörelse och hur ser det ut idag i de länder där det saknas helt?

Mina morföräldrar växte upp i statarhem så jag har ändå lite insikt i konsekvenserna av att vara helt utan samhällsskydd.

Jag tror inte att vi vill tillbaka till det samhälle och den människosynen som "feodalherrarna" hade på den tiden.

Croona
2013-09-17 14:30

Så facket kan alltså 2013 stoppa ett helt företag för att två personer av 20 är med i facket? Det känns väldigt förlegat.

Jimmy Öström
2013-09-17 14:39

Magento, samhällsskyddet du pratar om finns inte för dom som behöver det.

Finns en anledning till att det finns hemlösa i Sverige och jag vågar sätta mitt liv att 90% av dessa inte behövs vara det om det funnits ett samhällsskydd.

Alla ( inte du nu Magento utan allmänt)som tror att våra skydd funkar (som vi betalar skatt för), testa dom säger jag då eller sluta snacka som ni vet!!!

Ekraft
2013-09-17 14:48

Magento, jag håller i stort med dig. Tyvärr har attityden i vårt samhälle en längre tid varit att människor skall exkluderas från gemenskapen istället för att inkluderas och omfattas.

Kollektivavtal med schyssta villkor tycker jag är en självklarhet idag. Om jag inte minns fel så var upprördheten rätt stor när det skrevs om Amazon tyska verksamhet för något halvår sedan.

danielandersson
2013-09-23 09:48

Så de tar anställning med de villkor som erbjuds, klagar sedan och hotar nu med strejk/blockad?

Ja, det låter som ett vuxet sätt att agera.

Jimmy Öström
2013-09-23 10:30

Nej Daniel, det låter fuck´d up. Men så är även världen det!!

Annons
Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

Hennes e-handel sprängde miljonen - använder psykologi

"Svensk e-handel för kvinnor".

Annons
Annons
Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Sveriges första klimatneutrala e-handel ska nå 20 miljoner

Stora utmaningar - men lika stor potential.

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

Footway skalar upp rejält - behöver omedelbart öka lagret

“Tio gånger Footways nuvarande ordervolym”.

6000 säljare hoppar på <nobr>e-jättens</nobr> nya betallösning

6000 säljare hoppar på e-jättens nya betallösning

Har hanterat över en halv miljard dollar.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp <nobr>e-handeln</nobr>

30 år gammalt företag i konkurs - sköt upp e-handeln

Minusresultat i nio år.

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Apotekets e-handel står för nästan 10 procent

Resultatet sjönk.

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Sportamore omsatte en kvarts miljard under Q2

Tillväxt på 18 procent.

Annons
Annons
Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Bättre än Black Friday och Cyber Monday kombinerat.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta