Rapport: Julhandeln på nätet har hittills i år ökat med 47%

Hittills i år har svenskarna handlat julklappar för 1,6 miljarder, vilket är 47 procent mer än samma period förra året.

Enligt en ny undersökning från PostNord har 18 procent av konsumenterna kommit igång med julklappshandeln på nätet, trots att det fortfarande är november. Enligt undersökningen har de här personerna hittills handlat för drygt 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 47 procent jämfört med samma period förra året och PostNord drar därför slutsatsen att julhandeln online är på väg att slå nya rekord.

- E-handeln har förvisso visat en mycket kraftig tillväxt hela året, men den tillväxt för julklappsinköp på internet som indikeras av denna undersökning är anmärkningsvärd. Mycket tyder på att väldigt många konsumenter i år väljer att handla fler av sina julklappar i lugn och ro framför datorn eller via sin mobiltelefon och få dem levererade hem av sin brevbärare eller till ett postombud nära hemmet, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Annons

"Senaste veckornas händelser kan påverka"

De julklappar som flest har handlat i år är kläder och skor (32 procent), leksaker (24 procent) och böcker (20 procent). Enligt PostNords undersökning uppskattar svenskarna att de kommer att e-handla julklappar för totalt 7,3 miljarder i år, men Arne Andersson bedömer den siffran som väldigt överdriven. Han spekulerar i om folk kanske drar sig för att befinna sig i de folksamlingar som julhandeln i städer ofta innebär.

- Det är möjligt att svenskarna har påverkats av de senaste veckornas händelser och därför nu svarar att de kommer göra fler köp via internet istället för att trängas i julhandeln. Om det blir så är svårt att avgöra, men att julklappsinköp via internet ska öka med 80 procent är inte troligt. Snarare uppskattar vi att omsättningen blir drygt 5,5 miljarder kronor, vilket bara det motsvarar en tillväxt på knappt 40 procent, säger Arne Andersson.

PostNords undersökning bygger på enkätsvar från 2002 personer. Urvalet ska vara representativt för Sveriges befolkning.

Annons