Undersökning: Fler julhandlar i mobilen och surfplattan

Allt fler föredrar att shoppa i mobilen och surfplattan, enligt en undersökning från IT-företaget Akamai.

Julhandeln på nätet växer så det knakar och i takt med det så förändras våra köpmönster, enligt en färsk undersökning som genomförst av TNS Sifo på uppdrag av Akamai.

Det blir allt vanligare att handla klapparna i mobilen eller på surfplattan istället för vid datorn, som dock fortfarande är det populäraste verktyget. 69 procent av svenskarna föredrar att julshoppa vid datorn, 15 procent via telefonen och 12 procent via en surfplatta, enligt undersökningen.

Annons
Annons

– Att de mobila enheterna tar in på datorns försprång har under de senaste åren varit en tydlig trend, oavsett om det rör sig om hur vi använder sociala medier, konsumerar rörligt material eller handlar på nätet. Att allt fler även i samband med julhandeln, då många av tradition föredrar att röra sig i fysiska butiker, väljer att handla på nätet med just smartphone och surfplatta visar hur även våra mer inövade beteendemönster påverkas av den tekniska utvecklingen, säger Per Sterner, VD för Akamai i Norden i ett pressmeddelande.

Fler kvinnor köper via plattan

Undersökningen visar även att betydligt fler kvinnor än män köper julklappar på surfplattan samt att norrlänningar är bättre än ändra på att handla på andra enheter än på datorn. Dessutom är det bara 2 procent som näthandlar sina julklappar på arbetstid.

I undersökningen deltog 1128 förvärvsarbetande personer mellan 15 och 79 år.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!