Kalmar lägger ner planerna på stort logistikcentrum

Kalmar kommun skrotar planerna på ett logistikcentrum för e-handel. Anledningen är regionens begränsade infrastruktur. Satsningen på att göra Kalmar till e-handelsstad fortsätter dock, men istället för att bygga lagerlokaler, ska man nu fokusera på kompetensutveckling.

Förra året berättade Kalmars kommunägda fastighetsbolag Kifab, om sin satsning på e-handeln i regionen. Tanken var att bygga ett stort logistikcentrum för regionens e-handlare vid Flygstaden som ligger drygt 10 minuters bilfärd från Kalmar centrum och Kalmar hamn.

En investering på mellan 50 och 100 miljoner kronor och fastighetsbolagets största satsning på 10 år. Bygget skulle ske i etapper där den första etappen bestod ett 10 000 kvadratmeter stort logistikcentrum för näthandel.

Annons

Tanken var att de första hyresgästerna skulle flytta in i slutet av detta året. Nu skrotas de planerna, främst på grund av begränsad infrastruktur och långa avstånd till postens distributionscentrum.

– Vi tillsatte en utredning och den visade att det geografiska läget för ett centrum av den här storleken inte var det bästa i Kalmar – i alla fall om man ser leveranstider som ett viktigt konkurrensmedel för e-handeln, säger Kifabs vd Michael Gelebo.

Satsar på kompetensutveckling

Just logistiken verkar vara ett problem för Kalmars e-handlare. Under förra året valde två av regionens största e-handlare att placera sina lager utanför Kalmar på grund av logistiska skäl.

Nätbutiken RoyalDesign flyttade in sitt lager i det gamla glasbruket i Orrefors och kort därefter drog OutNorth till Växjö för att kunna leverera snabbare till kunderna.

– Konkurrensen är knivskarp. En dags mindre leveranstid kan vara avgörande för var kunden lägger sin beställning, kommenterade Louise Östlund, Vd på Kalmar Science Park Outnorths beslut.

Kalmar fortsätter dock sin satsning på att bli en e-handelsstad, men framöver kommer fokus att ligga på kompetensutveckling.

– Vi har ju sett att flera av våra e-handlare har utvecklats bra och genom Kalmar Science Park kommer vi nu arbeta för att få till utbildningar kopplade till e-handeln i Kalmar, säger Michael Gelebo.

Källa: Barometern

Annons

Annons