Apoteksförening kampanjar för fler farmaceuter

Det är inte bara Apotea som haft svårt att rekrytera ur yrkesgruppen.

För bara några veckor sedan kunde vi berätta att Sveriges i särklass största nätapotek, Apotea.se, ska göra sin första etablering utanför Morgongåva och öppna ett nytt lager på Lidingö. Orsaken var främst att företaget hade haft svårt att locka farmaceuter till Morgongåva.

- Vi har inga planer på att lämna Morgongåva, tvärtom, men det har varit svårt att rekrytera tillräckligt med farmaceuter i regionen samtidigt som den receptbelagda delen av vår verksamhet växer snabbt. Vi får väldigt många spontanansökningar från farmaceuter som vill arbeta hos oss i Stockholm och därför tog vi beslutet att skapa jobb där efterfrågan fanns, sa Apoteas VD Pär Svärdson då i ett pressmeddelande.

Annons

Vill få fler att söka till utbildningen

Nu visar det sig att det inte bara är Apotea som söker med ljus och lykta efter farmaceuter. Sveriges Apoteksförening har noterat att bristen på yrkesgruppen är så stor att de nu lanserar en kampanj för att få fler att söka till farmaceututbildningarna.

Kampanjen består främst av sajten www.jobbapåapotek.se, där det informeras om vilka yrkesroller och arbetsmöjligheter det finns i apoteksbranschen och kampanjen ska nu marknadsföras i digitala kanaler för den relevanta målgruppen.

Stort behov i hela landet

Och föreningen konstaterar att behovet av farmaceuter finns i hela landet.

- Rekryteringsbehovet till apotek kommer att vara stort de kommande åren. Även om tillgången på utbildade farmaceuter väntas öka de närmaste åren så kommer efterfrågan att öka ännu mer. Det beror bland annat på befolkningsökning och en åldrande befolkning, säger Lisa Stern Ödmark, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Redan förra året genomförde Sveriges Apoteksförening en digital kampanj, den gången för att få fler unga att välja naturvetenskapliga högskoleutbildningar i allmänhet.

Annons