Kapade sajter senaste hotet mot E-handlare

Digitala attacker mot företag blir allt vanligare, även inom e-handeln. Att kriminella i utpressningssyfte kapar sajten och mot betalning inte läcker företagshemligheter är den senaste trenden. Något som kan kosta stora pengar, men få vågar anmäla.

Kapade e-handelsplatser blir allt vanligare och kan kosta ett företag flera miljoner kronor. Det kan vara allt från hackade kunddatabaser till överbelastningsattacker och kan skada ett företags trovärdighet under en lång tid skriver Svenska Dagbladet.

För att råda bot på problemet har Svensk Distanshandel nu tillsatt en arbetsgrupp som ska ta tag i säkerhetsfrågan och hitta sätt att vägleda drabbade e-handlare. I förra veckan ska gruppen ha haft sitt första möte.

Annons

– Vi måste titta på vad det är som händer när gangstrarna tar över och vilket skydd som behövs, säger Svensk Distanshandels vd Jonas Ogvall.

Krävs inga omfattande kunskaper

Intrång i kunddatabaser hör till de vanligaste angreppen just nu, och det kan ge hackarna tillgång till kundernas information. Man hotar sedan med att offentliggöra de uppgifterna, något som kan skada ett företags varumärke och trovärdighet.

Enligt Thom Thavenius, vice affärsområdeschef på säkerhetsbolaget Scandinavian Risk Solutions så är det oftast inte samma person som utför de tekniska attackerna, som sedan kontaktar bolaget och kräver en lösensumma.

– Man kan säga att metodiken är densamma som vid industrispionage. Man stjäl hemlig information, men syftet är inte att använda den för att utveckla egna produkter eller verksamhet utan att sälja tillbaka den till dess ursprungliga ägare eller till högstbjudande.

David Jacoby som är säkerhetsforskare på Kaspersky Lab, säger att det inte krävs några omfattande kunskaper för att lyckas göra intrång i företagens system.

– Det finns de som satt det i system, de hackar företag för att komma över information och sedan hotar man att använda den mot bolaget, säger han till SvD.

Fruktar offentlighetens reaktion

Hur många svenska företag som drabbats av nätattacker och utpressning vet man inte riktigt. Många avstår att anmäla den här typen av brott till polisen och försöker lösa situationen på egen hand.

Anders Ahlquist, it-brottsspecialist vid rikspolisstyrelsen, säger att mörkertalet är stort och tror att problemet ligger i att företag som utsätts för den typen av utpressning är rädda för kritik från offentligheten.

Annons

– Det är mycket ovanligt att man vänder sig till polisen. Men jag har haft hypotetiska samtal med representanter för olika företag där man velat dryfta frågan. Det har aldrig lett till en polisanmälan men man kunde förstå att de blivit utsatta för någonting.

 
Källa: SvD

Annons