Kina bötfäller Alibaba för brott mot prissättning

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba får böta 129 000 dollar. Det efter att tredjepartssäljare på deras e-handelsplattformar brutit mot reglerna för prissättning av varor under den stora e-handelsdagen Singles Day.

Alibaba har bötfällts av en myndighet i Zhejiang provinsen i östra Kina som överser prissätningen och tvingas nu betala 800 000 yuan, eller 129 000 dollar. Det efter att tredjepartssäljare brutit mot reglerna för prissättning på deras marknadsplatser.

Det hela ska bland annat ha skett under Kinas stora e-handelsdag Singles Day, då landets näthandlare kampanjar hårt med rabatterade priser. Vissa lite väl hårt tydligen. Några av de lite drygt 27 000 säljarna på Alibabas marknadsplatser ska nämligen ha klagat på att en del sänkt priserna så pass mycket, att det inte ska ha varit möjligt att göra någon vinst på vissa produkter.

Annons

Nya hårdare regler

Alibaba ska därmed betala 81 000 dollar i böter för för ärenden som rör Singles Day 2013 och 2014, samt 48 000 dollar för ärenden som rör prissättning vid andra kampanjer under 2013 och 2015.

Även om prissättningen sköts av tredje part, och inte direkt av Alibaba själva, säger e-handelsjätten att man nu planerar att stärka sina regler och föreskrifter gentemot säljarna för att skydda konsumenterna. 129 000 dollar må vara kaffepengar för Alibaba men 2015 har så här långt varit ett tufft år för e-handlaren.

Förutom att den kinesiska regeringen gått hårt åt Jack Ma och hans e-handelsimperium brottas man med allt från piratkopior och falska transaktioner samt produktrecensioner, så kallat brushing.

 

Källa: Reuters

Annons