Kinaposten hamnar i Örebro – tullager på gång

Arlanda får avlastning.

PostNord är just nu i färd med att sätta upp ett tullager för att hantera all post som kommer från länder utanför EU - främst då från Kina. Lagret kommer att vara beläget i PostNords terminal Örebro och mellan 90 och drygt 100 personer ska nu anställas för att hantera postmängderna. Detta uppger P4 Örebro.

- Vi kommer att lagerhålla alla de sändningar som vi administrerar tull- och momsavgifter på, säger Peter Hessling terminalchef hos Postnord i Örebro till kanalen.

Annons

Beslutades för en månad sedan

Enligt honom så byggs just nu även en ny postterminal just i Örebro, men den nya avdelningen kommer alltså att vara stationerad till postföretagets gamla terminal på orten.

Beslutet om att förlägga posten från det som kallas för “tredje land”, alltså från länder utanför EU, till just Örebro, ska ha fattats för cirka en måna sedan. Alltså innan PostNord beslutade om den nu kända momsavgiften på 75 kronor för försändelser som är värda mindre än 1500 kronor och tullavgift på 125 kronor för de paket som har ett högre värde än den summan.

LÄS ÄVEN: PostNords Kinaavgift blir 75 kronor

"Kommer att finnas kvar"

Trots att man inte ännu vet hur de nya avgifterna kommer att påverka postmängderna från tredje land, så tror Peter Hessling att den terminalavdelning som nu inrättas kommer att vara här för att stanna.

- Jag tror att avdelningen i sig kommer att finnas under en överskådlig framtid. Sedan hur det kommer att se ut, är svårt att säga, menar Peter Hessling.

"Vi vet inte vart volymerna tar vägen"

Just det faktum att man inte vet hur stora postmängder man kommer ha att göra med i framtiden, så ska rekryteringen till en början ske via bemanningsbolag.

- Det här är helt nytt och vi vet inte var volymerna tar vägen. Det är ett ganska stort jobb att ta in den här mängden personer på så kort tid, så inledningsvis kommer vi att få hjälp av bemanningsbolag och sen kommer vi att se vart det tar vägen, säger Peter Hessling.

RÄTTELSE: Tidigare framgick av artikeln att tullagret ska stå klart i höst. Detta stämmer inte, enligt PostNord tas terminalen i bruk som tullager redan från och med den 1 mars, vilket alltså är samtidigt som de nya moms-reglerna börjar att gälla.

Annons

Annons