Kinas regering vill städa bland landets E-handlare

Kina vill öka trovärdigheten bland landets e-handlare. Därför ökar man nu trycket på Alibaba och deras konkurrenter. Med ett nytt lagförslag vill man skärpa kontrollerna på landets marknadsplatser, både när det gäller piratkopior och falska produktrecensioner.

Att Kina och dess e-handlare brottas med problemet piratkopior är ingen nyhet. E-handelsjättar som Alibaba har under de senaste åren jobbat hårt för att få bort förfalskningar och piratkopior från sina sajter. Totalt ska man ha plockat bort 90 miljoner förfalskade produkter sedan 2013.

Men det är inte nog enligt den kinesiska regeringen som nu ökar trycket på Alibaba och deras konkurrenter. Tidigare har Kinas statliga förvaltning för industri och handel gått hårt åt Alibaba i en rapport, och nu säger det kinesiska handelsministeriet att kontrollerna måste skärpas för att öka trovärdigheten bland landets e-handlare.

Annons

Böter och uteslutning

De skärpta kontrollerna ska gälla både piratkopior och falska transaktioner samt produktrecensioner, så kallat brushing. Som en del av ett bredare lagförslag vill handelsministeriet att de som driver e-handelsplattformarna helt plockar bort återförsäljare som publicerar egna falska och positiva recensioner som förbättrar deras trovärdighet.

I lagförslaget står det även att de som driver marknadsplatserna kan få böter på upp till 80 000 dollar om de inte tillhandahåller relevant information om dessa metoder. Samtidigt jobbar man på ett lagförslag i Peking som ska reglera e-handeln i landet, på vilket sätt är ännu oklart.

Alibaba säger att man vidtagit flera åtgärder för att höja kvaliteten på sina marknadsplatser. Bland annat har man nyligen skärpt reglerna för att få sälja på Tmall. De nya lagarna kommer troligtvis att öka belastningen på landets e-handlare och innebär att man måste öka sina kontroller på marknadsplatserna.

 

Källa: WSJ

Annons