Kinas största nätbutik skickar 15 kilo e-handel med drönare

Amazons drönare är mesiga i jämförelse med Kinas e-handelsdrönare.

I februari förra året lyfte de första e-handelsdrönarna i Kina. Detta i regi av Alibaba och under högst begränsade former. Det var i tre områden i Guangzhou, Beijing och Shanghai och man levererade bara en viss sorts te.

Sedan dess har det uppenbarligen hänt en hel del i Kina. Alibabas närmaste konkurrent JD.com kör nämligen reguljärt med e-handelsdrönare.

Annons

Största renodlade nätbutiken

Ser man till egen försäljning ska JD.com vara Kinas största e-handel och förra året ökade nätbutiken sin omsättning med 78 procent till 71 miljarder dollar. Både JD.com och Alibaba satsar stort på landsbyggden i Kina och vill få kineserna utanför städerna att e-handla mer, både som köpare och säljare.

För att nå ut med varor på landsbyggden har JD.com börjat använda drönare och enligt Technode är det rejäla pjäser det handlar om. Medan Amazons drönare kan lyfta runt 2 kilo flyger JD.coms drönare paket på upp till 15 kilo. Förmodligen handlar det om flera paket per flygning.

"Inte leverera direkt till folks hus"

Paketen lämnas dock inte på kundernas bakgårdar vilket Amazon målar upp som framtidens drönarleveranser. JD's drönare ska främst sänka fraktkostnaderna rejält. Enligt företaget handlar det om halverade fraktkostnader.

- Vi har inte för avsikt att leverera direkt till folks hus. På landsbygden är ofta vägar och infrastruktur inte särskilt bra, eller så är det för långt och inte effektivt att skicka en lastbil, säger en talesperson för JD.com.

E-handelsdrönarna flyger istället ut paketen till depåer i byarna där paketen antingen kan hämtas upp eller där en person i byn delar ut paketen. Tvåhundra paket om dagen ska fraktas helt automatiskt mellan två platser och företaget har två olika drönare, en för korta och tunga leveranser och en för långa distanser.

Drönarna kan som mest lyfta 15 kilo och enligt JD.com kan de flyga upp till två mil i hastigheter om 54 kilometer i timmen. Testet är likt Alibabas drönarpilot begränsad men JD.com ska arbeta i större skala i kustprovinsen Jiangsu i Kina.

Annons