Kinnevik investerar i Asienbaserat Amazon

Kinnevik fortsätter att pumpa in pengar i e-handeln. Den här gången är det den Asienbaserade hemelektronikjätten Lazada som får ett tillskott på 40 miljoner dollar.

Det här är andra gången som det Asien-fokuserande nätvaruhuset får en betydande investering på kort tid. I september gick investmentbolaget JP Morgan in med 100 miljoner dollar i Lazada som ägs av tyska Rocket Internet. Nu går alltså svenska Kinnevik in med ytterligare 40 miljoner dollar.

– Kinnevik har en gedigen meritlista av att investera i tillväxtmarknader och vi är mycket glada över att få en så kunnig och erfaren investerare. Förutom kapital så kommer de att ge oss ovärderlig strategisk insikt av att arbeta på sådana marknader. Det är också ett bevis på vad vi har åstadkommit hittills, och visar att vi är på rätt väg med att uppnå våra aggressiva strategiska mål, säger Maximilian Bittner, regional vd för Lazada.

Annons

Kinnevik äger sedan tidigare 25 procent av tyska Rocket Internet och man har under året fortsatt investera i onlinesegmentet. Nyligen förvärvade man också ytterligare 10 procent av aktierna i sko- och modesajten Zalando. Något som gör att man nu är shoppingsajtens största ägare med 35 procent av aktierna.

600 miljoner nätkonsumenter

Lazada finns i dag i Vietnam, Malaysia, Thailand, Indonesien och Filippinerna, och täcker cirka 600 miljoner nätkonsumenter.

Man är en av de snabbast växande nätbutiker i regionen och börjar alltmer likna ett Asienbaserat Amazon. För närvarande säljer man böcker, hemelektronik, hushållsartiklar, leksaker och sportutrustning, och nyligen började man även med att erbjuda mode.

Investeringen gör det möjligt för Lazada att fortsätta utöka sitt produktutbud och sin räckvidd.

– Vi är mycket nöjda över att investera i Lazada som på en mycket kort tid tagit en marknadsledande position. Företaget är perfekt positionerat för att bli den största aktören i den här regionen med mer än 600 miljoner invånare, säger Henrik Persson, Direktör Nya investeringar vid Kinnevik.

Källa: TechCrunch

Annons