Kinnevik ska investera 2-3 miljarder i år

Det svenska investmentbolaget skruvar upp tempot ytterligare och planerar nya miljardinvesteringar under 2016.

Kinnevik har under morgonen släppt sin rapport för det fjärde kvartalet 2015 och kan under perioden redovisa en vinst efter skatt på 1 362 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 7 868 miljoner kronor motsvarande period året före.

I rapporten framgår det även att investmentbolaget under 2015 genomförde investeringar om 1,6 miljarder kronor fokuserade på existerande bolag, och nettoinvesteringar om 430 miljoner kronor exklusive försäljningen av innehavet i den ryska Blocket-kopian Avito i slutet av året.

Annons

Försäljningen av Avito gav Kinnevik 846 miljoner dollar, cirka 7 miljarder kronor med dåvarande dollarkurs. Drygt 16 gånger det investerade beloppet och de pengarna ska användas till nya investeringar under 2016.

Fokus på befintliga bolag

Kinnevik skriver i rapporten att de räknar med att investera mellan 2-3 miljarder kronor under 2016. Investeringarna ska främst gå till befintliga bolag men man kommer även att öka sin närvaro i utvalda branscher genom två till fyra nya investeringar.

Samtidigt planerar Kinnevik att skala ner antalet innehav i sin portfölj. Man konstaterat också att värdeutvecklingen i de digitala bolagen inte ser lika ljus ut som tidigare, men att det kyligare investeringsklimatet samtidigt öppnar upp för nya möjligheter.

– Samtidigt tror vi att 2016 kommer bli ett mer attraktivt år för nya investeringar med tanke på den sannolika åtstramningen av tillgängligt kapital för privata digitala konsumentföretag, säger Kinneviks VD, Lorentzo Grabau.

Annons