Kinneviks nya vd försvarar E-handelssatsningar

Svenska Kinnevik har en ny vd efter Mia Brunell-Livfors oväntade avhopp. Italienaren Lorenzo Grabau, som bland annat haft olika ledande positioner med fokus på media, online och detaljhandel på Goldman Sachs, blir från den 1 maj ny vd för investmentbolaget.

I januari meddelade Mia Brunell Livfors att hon skulle lämna sitt uppdrag som Investment AB Kinneviks VD och koncernchef. Nu är en hennes efterträdare utsedd och Lorenzo Grabau tillträder som verkställande direktör från och med 1 maj 2014.

Lorenzo Grabau är för närvarande styrelseledamot i Kinnevik samt i flera av gruppens bolag inklusive Millicom, Zalando, Modern Times Group och CTC Media. Lorenzo Grabau blev medlem i styrelsen för MTG AB i maj 2011 när han lämnade Goldman Sachs.

Annons

Från 1994 till 2011 arbetade Lorenzo Grabau inom Investment Banking på Goldman Sachs, där han blev partner 2006. Under sina 17 år på Goldman Sachs hade Lorenzo olika ledande positioner med fokus på media, online och detaljhandel.

– Kinnevik är en fantastisk svenskt global framgångssaga som kombinerar den långsiktiga visionen hos familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn med entreprenörskap och snabbhet hos ledningen. Vi har en unik möjlighet att utnyttja våra erfarenheter av teknik och investeringar i tillväxtmarknader. Det lägger grunden för att skapa det ledande internationella investmentbolaget inriktat på digitala konsumenttjänster. Jag ser fram emot att få arbeta med våra duktiga team i Stockholm och London samt med vår erfarna styrelse med ambitionen att fortsätta leverera stark värdetillväxt till våra aktieägare, säger Lorenzo Grabau.

Stora E-handelsinvesteringar

På senare tid har Kinnevik fått en del kritik för sina satsningar inom e-handeln, men det är något som Grabau försvarar.

– Vi vill vara där konsumenterna finns och det här är en marknad som ökar kraftigt, oavsett om det handlar om skor i Tyskland eller intressanta tjänster som vi har i Colombia och Nigeria, säger Lorenzo Grabau.

Cristina Stenbeck, arbetande styrelseordförande i Kinnevik, har de senaste tre åren arbetat med Lorenzo. Först i MTG:s styrelse och på senare tid i Kinnevik och Zalando. Enligt henne har Lorenzo den kompetens samt de värderingar och den affärskultur som krävs för att göra bolaget effektiva i alla branscher och geografiska områden de verkar inom.

– Kinnevik har idag tre starka fundament. De etablerade noterade kärninnehaven, investeringen i Rocket Internet och ett antal direktinvesteringar i lovande onlineföretag. Lorenzo är det perfekta valet för att anta VD-rollen i Kinnevik när vi nu stärker vår ledande position, för att skapa mervärde för investerare och för att driva på konsolideringen i våra mogna verksamheter och stödja nya digitala tillväxtföretag, säger Cristina Stenbeck.

Källa Press, DN
På bild: Lorenzo Grabau

Annons
Annons