Klädmiljardär köper in sig dansk nätlivsmedelsbutik

Anders Holch Povlsen, vd för modegruppen Bestseller och en av Danmarks rikaste, köper hälften av nätlivsmedelsbutiken Nemlig.com. Målet är att få ytterligare fart på tillväxten, göra e-handeln rikstäckande och ta upp kampen med Coop och Dansk Supermarked.

Dollarmiljardären Anders Holch Povlsen, är en av Danmarks rikaste män och investerar gärna sina pengar i e-handelsrelaterade företag via sitt familjebolag Bestseller. Vanligtvis rör det sig om mode, som till exempel Asos, Zalando och e-handelskoncernen Smartguy där han ganska nyligen ökade sitt ägande.

Nu har han även köpt 49 procent av aktierna i Nemlig.com, Danmarks största livsmedelsbutik på nätet som grundades 2010. Enligt olika uppgifter ska nätbutiken omsätta runt en halv miljard danska kronor, en bra bit från de fysiska stormarknaderna Dansk Supermarked och Coop, som omsätter cirka 55 och 45 miljarder danska kronor. Men nu ska man ge dem en match.

Annons

– Det gör här gör att vi på allvar kan ta upp kampen med de stora aktörerna. Det kan låta kaxigt, för vi är inte i den storleken. Men vi får nu in nya krafter som gör att vi kan drömma stort och göra dem till verklighet, säger Stefan Pleng, grundare och VD för Nemlig.com som kommer att behålla resterande 51 procent av aktierna.

Först krypa, sen gå

Hur stor köpesumman är har inte offentliggjorts men det innebär att alla övriga aktieägare köps ut. En del av pengarna hamnar i Stefan Plenges egen ficka, men det mesta går rakt in i företaget.

– Pengarna kommer till stor del att användas för att investera i plattformar, logistik, marknadsföring och organisation. Det råder ingen tvekan om att detta är en verksamhet som kräver betydande investeringar för att lyfta, säger Plenge.

För närvarande finns Nemlig.com främst i huvudstadsregionen, men på sikt är planen att expandera geografiskt.

– Vi måste krypa innan vi kan gå. Så innan vi vi gör något förhastat, måste vi se till att vi gör ett superjobb där vi redan finns. Och där har vi fortfarande en del att jobba på, säger Stefan Plenge.

Anders Holch Povlsen själv säger så här i en skriftlig kommentar om sin senaste investering:

– Jag tror att nemlig.com kan vara en av de bästa online-återförsäljarna av snabbrörliga konsumentvaror. Deras affärsmodell kan visa sig vara effektivare än traditionella stormarknader. Företaget och inte minst deras medarbetare och ledning har lämnat ett mycket positivt intryck på mig.

Källa: Press, Business.dk

Annons

Annons