Klarna är redo att bli en bank

Klarnas VD ska vara skeptisk till bankernas enorma vinster och enligt uppgifter ska man nu själv ansöka om att bli en bank.

Enligt nyhetssajten Breakit kommer betalleverantören Klarna att ansöka till Finansinspektionen om att bedriva bankverksamhet inom de närmaste dagarna.

Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, skall tidigare i år ha pekat på att bankerna drar in 10 000 kronor i vinst per invånare något som han menar på inte är en effektiv marknad.

Annons

Enligt källor till Breakit är man nu nära att bli godkänd för bankverksamhet. Internt sägs bolaget ha jobbat med att säkra så att verksamheten ska passera Finansinspektionens krav.

Digitala spelare kommer sno bankvinsterna

Det har länge varit på tapeten att nya techbolag kommer att nagga bankerna i kanten kring deras vinster, något som tidigare i veckan stärktes av en rapport ifrån McKinsey som tror att två tredjedel av bankvinsterna kommer hamna hos nya digitala spelare.

Vad Klarna ska göra som eventuell bank är oklart. Den senaste tiden har de dock gett sig in på autogiro med Mitt Klarna så de har redan tagit ett bra steg bort ifrån sin ursprungliga fakturaverksamhet. Möjligheterna för nya tjänster som eventuell bank ökar förstås.

Klarna uttalar sig om bankryktet:

- Vi har i nuläget inga kommentarer. Vi kan konstatera att bankerna har gjort ett bra arbete genom åren, men vi tycker att det finns mycket kvar att göra för att skapa en bättre kundupplevelse, säger Jonas Köpniwsky, PR Manager på Klarna.

Annons