Klarna omsätter över miljarden och höjer lönerna

Dagens industri har grävt ner sig i de senaste siffrorna ifrån betalleverantören Klarna. Trots halverad vinst ska det tydligen vara lönefest hos ledningen.

Under förra året skall betalleverantören Klarnas rörelseintäkter växt med nära 60 procent och landat på 1,2 miljarder kronor. Resultatet skall dock halverats och stannat på 24 miljoner kronor.

- Jag är stolt över att omsättningen ökat till över en miljard kronor. Vi fortsätter att investera i nya länder och växer kraftigt i Tyskland. Det medför ökade kostnader i it-system och annat. Men ambitionen är ju att bygga ett internationellt bolag, säger Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski till Dagens industri.

Annons

De adminstrativa kostnaderna har ökat med hela 80 procent och landade på 823 miljoner för 2012.

Höjda ersättningar

Klarna växer alltså fort och antal anställda ska nu ligga på 670 stycken, där 550 befinner sig i Sverige. I och med tillökningen höjs även ersättningen för de högt upp i bolaget.

- Bolaget har fördubblats i storlek och styrelsen sätter konkurrenskraftiga löner. Sedan har vi ju stärkt kompetensen i ledningsgruppen. Den största ökningen är ju bland övriga ledande befattningshavare, säger Sebastian Siemiatkowski.

Lönerna för de tre grundarna Niklas Adalberth, Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski skall ha ökats ifrån ungefär en miljon vardera till mellan 1,4 och 1,7 miljoner. Totalt har dock ledning och styrelse gått ifrån en ersättning på 6,4 miljoner till 16,7 miljoner.

Två miljarder 2014

Dagens industri rapporterar även att Klarnas värdering nu ligger närmare jättar som Facebook när man räknar värdet i jämförelse med vinsten. Enligt de senaste investeringarna ska bolaget vara värt runt 8,4 miljarder kronor.

Sebastian Siemiatkowski säger att målet är att redan nästa år omsätta över två miljarder kronor.

Annons

Annons