Klarna tappar rejält – svagt resultat andra halvåret 2015

Klarna gick från ett resultat på 163 miljoner kronor första halvåret 2015 till 7 miljoner för andra halvåret.

När Klarna räknade ihop första halvåret 2015 kunde betalbolaget räkna ihop 163 miljoner kronor i vinst. Nu visar det sig att andra halvåret blev betydligt mindre lönsamt. Under perioden gjorde Klarna ett resultat på endast 7 miljoner kronor, vilket innebär att resultatet för helåret kom upp i 170 miljoner kronor, rapporterar DI Digital.

Enligt tidningen ska dock företagets VD Sebastian Siemiatkowski ha flaggat för det fallande resultatet redan i höstas. Anledningen till det svagare resultatet för andra halvåret ska bland annat bero på att Klarna har satsat på nya produkter, samt lanserat i USA.

Annons

- Vi kände oss komfortabla med en grund att stå på och ökade investeringstakten under hösten. När det går så pass bra som det gör vill vi använda så stor del som möjligt av vårt rörelseresultat på tillväxt. Den största kostnadsposten är våra satsningar i USA och Storbritannien, säger Erik Engellau-Nilsson, marknadschef på Klarna.

Handlare ger intäkter

Under 2015 som helhet ökade Klarnas omsättning från 2,1 till 2,8 miljarder, och Sebastian Siemiatkowski har tidigare sagt att bolaget väntar sig en ytterligare tillväxt på 40 procent under 2016.

Enligt Erik Engellau-Nilsson är det provisionen från handlarsidan, snarare än räntor på fakturor, som ger Klarna ser sin största tillväxt.

- Vår tillväxt kommer framförallt från handlarsidan. Vi tar en procentuell andel av handlaren för att hantera betalningen. Ränteintäkterna ökar inte lika snabbt och det har att göra med att i andra länder kommer en större del av intäkterna från att vi förmedlar betalningar istället från fakturor. Speciellt i USA är man inte van vid fakturor utan man betalar oftast med kort, säger Erik Engellau-Nilsson.

Klarna lånade nyligen 300 miljoner kronor i form av företagsobligationer för att nå fortsatt tillväxt på företagets marknader.

Annons