Klarnas VD om dagens EU-möte om e-handel

Sebastian Siemiatkowski uppmanar oss e-handlare att gå ihop och ge mer konkreta förslag kring e-handeln inom EU.

Under dagens mötet med EU-kommissionen förväntades Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, komma med förslag som kan underlätta för näthandeln i Europa. Något han bad e-handlarna hjälpa till med på Twitter även om det var tajt om tid, 40 minuter innan mötet.

På mötet ska det ha funnits ett tiotal verkställande direktörer och chefsjurister från Sveriges största bolag, Sebastian själv och två mindre bolag.

Annons

Hur blev du inbjuden till detta möte?

- Hur jag hamnade där är en gåta men det var roligt, säger Sebastian Siemiatkowski.

Sebastian berättar att EU-kommissionären Cecilia Malmström ska ha varit oerhört duktig, kompetent men också ödmjuk under mötet vilket ska ha känts tryggt.

- Jag var tydlig med att det fanns mer att önska på det digitala området och de var helt införstådda i att moms och lokala lagar kring frakter, returer och så vidare hindrade den fria handel inom EU, säger Sebastian Siemiatkowski.

Det ska ha funnits ett genuint intresse att förstå mer om de utmaningar som e-handlare möts av dagligen. Sebastian menar på att om vi tillsammans skulle konkretisera vad som kan göras för att underlätta e-handeln så skulle vi få ett bättre gensvar.

- Jag tror att om Ehandel.se skulle göra ett upprop och samla ihop konkreta förändringar som skulle gynna svensk e-handel, samt ge folk mer än 45 minuter på att skriva upp och konkretisera dem, och vi skulle lämna över dessa tror jag verkligen att det skulle tas på allvar och att vi skulle kunna få se bättre förslag, säger Sebastian Siemiatkowski.

Samtidigt ska Sebastian ha varit imponerad över storföretagens intresse för e-handel under mötet.

- Roligt och inspirerande också att höra att e-handelsfrågorna kommit högre upp bland svenska storföretag som fanns representerade, säger Sebastian avslutningsvis.

Annons

Vi ska givetvis fundera över Sebastian Siemiatkowskis förslag om någon form av upprop och ni läsare får förstås höra av er om ni har några idéer.

Annons