Knarkliga på nätet omsatte miljontals kronor

I slutet av februari gjorde polisen i Västerbotten och Norrbotten ett stort tillslag mot en knarkliga, misstänkta för delaktighet i en omfattande knarkhandel på nätet. Sju personer greps och nu sitter tre män frihetsberövade misstänkta för grova narkotikabrott.

Enligt polisen är detta ett av de absolut största narkotikaärendena vi har haft i Sverige och männen misstänks bland annat ha sålt cannabis, LSD och ecstasy via Darknet. Ett privat virtuellt nätverk, för bland annat fildelning, där användare ansluter sig till folk de godkänt. I andra ord en dold del av vårt vanliga Internet.

Hemsidan har sett ut som en vanlig e-handelssajt där kunder kunnat stoppa det de vill ha i kundkorgen för att sedan betala med Bitcoin och få det hemskickat med Posten.

Annons

– Det är svårt att säga exakt hur omfattande handeln varit, kartläggningen pågår fortfarande, men det handlar om flera tusen överlåtelser, säger Olle Andersson, chef för enheten för grova brott vid polisen i Västerbotten till Dagens Nyheter.

Tusentals försändelser

Det hela har skötts under kontorsliknande former, där beställningar av narkotika registrerats, hanterats och förpackats för leverans. Handeln misstänks ha pågått sedan 2012 och ligan har omsatt miljontals kronor. Vid tillslaget mot lokalen beslagtogs en betydande mängd droger.

– Det är så här en stor del av narkotikahandeln går till i dag. Polisen ser väldigt allvarligt på den här typen av brott, särskilt som försäljaren inte vet vem det är som köper. Det kan vara minderåriga. Och man kan sälja mycket. På gatan tar det år att komma upp i tusen överlåtelser. På nätet kommer man upp i flera hundra på några dagar, säger Olle Andersson.

 

Källa: DN.se

Annons