Annons

Köp på nätet den vanligaste formen av id-bedrägeri

Köp på nätet den vanligaste formen av id-bedrägeri

2013-05-13 14:10

Id-kapning har seglat upp som det vanligaste bedrägeribrottet. Under förra året drabbades 65 000 svenskar som sammanlagt blev av med 2,7 miljarder kronor. Det vanligaste är att id-kaparen beställer varor på nätet i den utsattes namn.

Enligt en undersökningen baserad på kreditupplysningsföretaget UC:s spärrtjänst drabbades 65 000 svenskar av identitetsstölder under 2012. Det vanligaste brottet när det gäller id-kapningar är att förövaren beställer varor på nätet i den utsattes namn.

Det är också vanligt att bedragaren beställer telefonabonnemang, bank- eller kreditkort och lån. Sammanlagt blev blev de drabbade bestulna på 2,7 miljarder kronor.
– Identitetsstölder ökar kraftigt både när det gäller polisanmälningar och inkomna ärenden till oss på UC. Det är en mycket kraftig ökning, säger Roland Sigbladh marknadschef på Upplysningscentralen UC.
Beloppet den id-kapade blir av med varierar. Snittet ligger på mellan 40 000 och 60 000 kronor, men 14 procent blir av med över 100 000 kronor. Och enligt polisen kan antalet svenskar som drabbas lågt räknat då mörkerantalet är stort.

Kostnader även för samhället

Men det är inte bara de som drabbas som förlorar pengar, även för samhället blir kostnaderna stora. Samhällskostnaden för id-kapningarna ligger på två till tre gånger målsägandenas förluster, alltså uppemot 10 miljarder kronor per år.
– Id-kapningar är i dag det vanligaste bedrägeribrottet, på andra plats kommer så kallade bluffakturor och på tredje plats Internetbedrägerier. Det är väldigt attraktivt att begå bedrägerier, det är mer pengar, mindre upptäcktsrisk och lägre straff, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.
Sedan tidigare har EU sagt att man ska ta krafttag mot den organiserade brottsligheten på nätet. Och även den svenska polisen säger sig jobba vidare med att skärpa kraven och höja standarden på identifiering vid avtals-, affärstransaktioner, varuutlämning samt uppgiftsändringar till myndigheter.
– Samhället måste bli bättre på att kontrollera identiteter vid tecknande av avtal, krediter och liknande, myndigheter tex måste styrka identiteten ordentligt när människor gör adressändringar och anmälningar till bolagsverk och liknande, säger Anders Olofsson.

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

biz
2013-05-13 14:21

"svenska polisen säger sig jobba vidare med att skärpa kraven och höja standarden på identifiering vid avtals-, affärstransaktioner, varuutlämning"

Eller så kan polisen överlämna detta till marknaden såsom transportbolag etc och istället ägna sig åt polisjobb som att utreda de polisanmälningar som ehandlare skickar in istället för att lägga ned ärendet samma dag med standard motiveringen "spanings uppslag saknas" oavsett hur mycket det finns att gå på, inte ens om man hade ett inspelat erkännande på film så hade polisen orkat lyfta på ars... skönare att sitta och surfa på facebook och uppdatera stationens fb-sida!

Parvelito
2013-05-13 14:56

Jag håller inte riktigt med dig Biz. T.ex. så tycker jag gott att polisen kan strunta i smitare från bensinnotor. Det är så få som betalar bensin i kassan idag att det går bra med förskottsbetalning för dem. Då är problemet löst.

På samma sätt borde det vara i samhällets intresse att det finns ID-handlingar som inte kan kopieras. Då skulle en stor del av de här brotten sluta existera, och polisen kunde lägga möda på det som blir kvar. Bankerna har ju gjort det svårt att kopiera chipen på korten, så det borde gå att införa chip även på ID-kort.

Sedan kan jag hålla med om att antalet brott säkert skulle sjunka en del om sannolikheten för att åka dit ökade. Polisen skulle kunna göra mera för att brottslingarna skall bli lagförda. I de allra flesta fall är det ju dessutom så att de här människorna som pysslar med det här är multikriminella. Börjar man jaga dem hittar man också sådant som t.ex. narkotikabrott, häleri, stölder, koppleri, utpressning, skattebrott etc.

Dan
2013-05-13 20:55

Vi behöver IPRED-lagen för riktiga brott, dvs stöld och bedrägerier.

Medborgarnas integritet är redan körd i botten så varför inte se till att vi kan stoppa riktiga brott med denna typen av lag.

Tyvärr har väl vi e-handlare inte pengarna att köpa till oss en lagförändring :(

Bozze
2013-05-22 08:53

Frågan måste tas på större allvar vartefter E-handeln växer och värdet på det som säljs ökar. Det handlar idag om höga värden som är alldeles för lätta kan komma åt. Betydligt lättare, med mindre risk att åka fast och om man nu åker fast ett betydligt mildare straff än t ex för ett inbrott. Klart att det lockar till sig brottslingar!

Även om det krånglar till det för alla vanliga ärliga kunder så måste vi nog inse att identifieringen både när kunden lägger ordern och när paketet hämtas ut är alldeles för dålig. Att hitta tekniska lösningar är inte svårt. Man skulle t ex kunna införa krav på BankID /Elektroniskt ID när man lägger ordern och Nationellt ID-kort (samma info som i de nya passen) när man hämtar ut.

Någon måste ta initiativet och vem skulle göra det om inte E-handlarna själva?

Jimmy Öström
2013-05-22 10:00

Bozze, varför skulle e-handlare vilja krångla till det för kunder som vill betala?

Jag tycker du är ute och snurrar i dina tankar. Klart alla vill göra sitt för att världen ska bli en bättre plats men jag kan ju tycka att detta är polisens och politikers sak att ta tag i, det är det våra surt tjänade pengar som vi betalar i skatt ska gå till......

Annons
Ny <nobr>e-handel</nobr> gör väggkonst av bilder från Instagram

Ny e-handel gör väggkonst av bilder från Instagram

Från likes till e-handelsinkomst.

Annons
Annons
Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Påskkatastrofen: Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Sämsta veckan hittills.

Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras <nobr>e-handeln</nobr>

Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras e-handeln

"Trygghet att handla direkt av tillverkaren".

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Investerar för att möta en tuffare konkurrens.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

<nobr>E-handlare</nobr> inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

E-handlare inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

Acastgrundarna köper in sig.

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Elektronikbranschen: "Obegripligt beslut".

Ecobyroots:

Ecobyroots: "Ska tiodubbla omsättningen i år"

Skulle bara vara en sidobusiness.

Annons
Annons
Privata Facebook-grupper utmanar <nobr>e-handeln</nobr>

Ny säljkanal: Privata Facebook-grupper utmanar e-handeln

Riktad försäljning till rätt målgrupp.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

OK-Förlaget söker:

Marknadsförare med digital kompetens

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager

iDeal of Sweden söker:

CRM Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta