Komplett lanserar Norges första Nätdoktor

För 350 norska kronor ska vem som helst kunna få konsultation av en läkare över videolänk.

På hösten 2015 startade Komplett sitt nätapotek, Komplettapotek.no. Nu tar företaget satsningen ett steg längre och lanserar vad man själva hävdar är Norges första nätdoktorstjänst.

Tanken är att alla norrmän nu snabbt ska kunna få rådgivande samtal med en doktor genom att koppla upp sig digitalt. Lanseringen av tjänsten sker i samarbete med det norska företaget Eyr.md och kontakten med läkaren sker genom att kunden laddar ner en app vid namn Eyr Online Doctor.

Annons

Motsvarighet till svenska Kry 

Tjänsten är alltså väldigt lik den tjänst som bland annat det svenska företaget Kry.se lanserade för två år sedan och på Komplettapotek.no upplever man att den typen av tjänster är efterfrågade även bland de norska kunderna.

- Vi upplever att våra kunder har önskemål om att kunna diskutera diagnoser och medicinska frågor som ligger utanför apotekets kompetensområde. Det är därför väldigt nyttigt att det nu finns en läkartjänst enkelt tillgängligt som vi kan hänvisa kunderna till, säger apotekaren Stig Henning Pedersen, driftschef på Komplettapotek.no, i ett pressmeddelande.

Ska få recept via app 

Kompletts nätapotek har redan sedan tidigare en egen chatt där farmaceuter svarar på frågor om apoteksvaror, läkemedel och behandlingar. Med den nya tjänsten ska kunderna även kunna få recept utskrivna av läkaren.

Komplett bedömer att mellan 30 och 40 procent av alla konsultationer med allmänläkare istället hade kunnat göras via video. Enligt e-handelsjätten gäller det bland annat ärenden som rör förnyelse av recept, medicinska råd, allergier, kvinnors hälsa samt verk i muskel och skelett.

"Patienterna vet vad som är lämpligt" 

Eyr - som på norska betyder motsvarande engelskans “air” - grundades av Karl Martin Lind. Han tror nu att allt fler konsultationer med läkare kommer att ske online, om än inte alla.

- Man kan självklart inte ta alla slags konsultationer över video, men det genomförs miljoner konsultationer varje år där patienten inte hade behövt träffa läkaren rent fysiskt. Det är bland annat de onödiga resorna och väntetiden som vi vill minimera. De mer krävande konsultationerna och de som kräver fysiska undersökningar hänvisar vi till den traditionella läkarvården, men det är sällan ett problem, då patienterna ofta själva vet vad som lämpar sig för att ta på video, säger Karl Martin Lind i pressmeddelandet.

Samarbetet kommer nu alltså innebära att kunderna kan beställa sina konsultationer via Eyr.md och sedan få varorna hemlevererade av Komplettapotek.no.

Annons
Annons