Reportage: Kompletts nördiga sida: ”En del av vårt DNA”

Som en av få e-handlare i elektronikbranschen tillverkar Komplett Group också datorer själv. Förra året lämnade 35 000 datorer produktionen i Sandefjord.

Den norska e-handlaren Komplett har många strängar på sin lyra. Vi har i tidigare artiklar berättat att företaget har verksamhet inom allt från bildelar till skönhetsprodukter, och nyligen lanserade Komplett Group vad som är tänkt att bli Norges största nätapotek.

Men Komplett började som en webbutik för hemelektronik, och sedan starten har företaget både sålt och tillverkat egna datorer. Och det är ett koncept som visat sig vara framgångsrikt. Förra året lämnade omkring 35 000 egentillverkade datorer Kompletts produktionsanläggning i Sandefjord för att skickas ut till kunder runt om i Skandinavien.

Annons


I varje dator installeras den mjukvara kunden har valt

- Vi bygger datorerna här men vår marknad är Norge, Sverige och Danmark. Vi har arbetat med datortillverkning länge, men de senaste åren har vi hittat en särskild nisch inom speldatorer. Norge är vår största marknad men en stor del av försäljningen går till Sverige och vi tror att den svenska marknaden kommer att bli allt viktigare, berättar Pål Fredrik Berg, kategorichef på Komplett PC.

Från att kunden beställer sin dator hos Komplett tar det i regel bara fem dagar till datorn är ihopbyggd och levererad till kunden, trots att de är skräddarsydda efter kundens beställningar.

Hade det inte varit mer kostnadseffektivt att ha datortillverkningen i ett annat land?

-Allt vi gör är ju "built to order". Vi bygger ingenting förrän kunden faktiskt beställer det, säger Pål Fredrik Berg.

35 000 datorer lämnade Kompletts produktion förra året - de allra flesta beställde en svart 

Men varför vill man beställa en dator här när det säkert går att få den billigare någon annanstans?

- Det handlar mycket om att vi är först ut med det senaste. Vi har nyheterna dagen de lanseras, säger Ole Soleng, produktionschef på Komplett.

Annons

Pål Fredrik Berg och Ole Soleng menar också att det med Kompletts datorer är lätt att välja och välja bort vad som ska ingå i köpet. På så sätt har kunden alltid kontroll på vad han eller hon får.

- En rolig sak med det här är att många som handlade billigare datorer för tio år sen nu kommer tillbaka och betalar lite mer. Så det är en trend vi ser att många betalar för en dyrare dator, säger Ole Soleng.

Serviceavdelningen på Komplett PC hjälper kunder som fått problem med sin dator  

Det finns dock tydliga trender inom datorproduktionen. De allra flesta beställer till exempel en svart dator. Förr tillverkade Komplett både bärbara och stationära datorer men på grund av att svårigheter med logistiken kring reservdelar togs de bärbara datorerna så småningom bort.

- Vi ser ju att spelmarknaden är i stark tillväxt och många spel ställer höga krav på datorn, säger Pål Fredrik Berg och förklarar att det på en stationär dator går att bygga in ett betydligt större och kraftfullare grafikkort.

Vätskekylda grafikkort avsedda för kraftfulla speldatorer 

Under 2016 har Komplett PC flera nyheter på gång. Bland annat är en helt ny slags PC-konsoll på gång för lansering i början av året, och företaget ser utvecklingsmöjligheter inom datortillbehör som mikrofoner och webbkameror, produkter som säljer bra redan i dag.

- Vi som sitter här har ju monterat flera tusen datorer. Vi kan detta, och vi har testat vilka kombinationer som fungerar och vad som inte fungerar. Det tror jag är en anledning till att det går så bra, säger Ole Soleng.

Hur viktig är datortillverkningen för Komplett?

- Jag tror att den är jätteviktig. Det här är en del av Kompletts DNA. Det är det här vi kommer från, avslutar Pål Fredrik Berg.

Ole Soleng och Pål Fredrik Berg tillsammans med Kompletts kommunikationsdirektör Ingebjørg Tollnes

Annons