Konst och hantverkssajten Etsy tar sikte på börsen

Etsy, marknadsplatsen med fokus på handgjorda produkter, har siktat in sig på börsen. En notering kan ske de närmaste månaderna och väntas inbringa runt 300 miljoner dollar till det New York baserade företaget. Något som skulle innebära en värdering runt 2 miljarder dollar.

Det surras just nu om en börsintroduktion för Etsy, marknadsplatsen som under förra året köpte upp elektronikens svar på sig själva. Källor med insyn i ärendet säger att det hela kan ske inom kort, redan under årets första kvartal.

Enligt samma källor skulle en börsnotering inbringa runt 300 miljoner dollar om Etsy skulle sälja 15 procent av aktierna vid en notering, något som är en vanlig siffra vid ett teknikföretags börsintroduktion.

Annons
Annons

Föredrar marknadsplatser

Etsy gör det möjligt för säljare som tillverkar sina egna produkter att nå ut till den stora massan med sin marknadsplats. Sedan 2013 är det även tillåtet att sälja produkter man inte själv tillverkat, och att använda sig av utomstående partners. Etsy tar sedan provision på varje sålt objekt.

Etsy lagerför och säljer alltså inga egna produkter. Och det är just den här marknadsplats-modellen som gör att analytiker tror på en lyckad börsintroduktion för Etsy, och en värdering runt 2 miljarder dollar.

– Investerare har föredragit, när det gäller e-handel, företag som är marknadsplatser. Som ett led i detta lär Etsy få en hög värdering, säger Tom Forte, detaljhandelsanaltyiker vid Brean Capital.

Källor: Bloomberg, IR

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!