Konsumentverket publicerar varningslista med nätföretag

Frustrationen över oseriösa nätföretag med bas i andra länder leder till en ny varningslista.

Konsumentverket är trötta på att inte komma åt bolag som får stora mängder klagomål på sig och som i många fall kan fortsätta sin verksamhet på nätet. Nu ska man varna konsumenterna för dessa företag via en ny lista.

- Bakgrunden är en utbredd frustration över våra egna svårigheter att komma åt företag som bedriver oseriös verksamhet som skadar konsumenterna. Det handlar framförallt om bolag som skor sig på abonnemangsfällor på nätet, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Annons

Företagen i fråga är ofta baserade i utlandet och därmed svåra att komma åt meddelar Konsumentverket. För att varna konsumenter om dessa företag kommer man nu publicera en lista som uppdateras varje vecka.

Just nu är det åtta bolag på listan, som ni kan se här, men förhoppningen är att den ska vara så liten som möjligt förklarar Konsumentverket.

Många anmälningar på kort tid

Som tur är baseras inte listan bara på antalet klagomål till exempelvis Konsumentverket, Hallå konsument eller Konsument Europa utan det ska vara lite mer avancerat än så.

- Urvalet görs inte enbart utifrån antal anmälningar och klagomål. Stora företag med många kunder kan i faktiska tal se ut att dra på sig ett stort missnöje samtidigt som andelen klagomål och anmälningar kan vara mycket låg i förhållande till hur många kundkontakter företaget har, skriver Konsumenteverket.

Störst fokus ska ligga på företag som mycket snabbt samlar på sig en stor mängd klagomål, vilket förstås kan tyda på att något är galet med verksamheten.

- Vi intresserar oss särskilt för bolag som på kort tid får oproportionerligt många anmälningar och klagomål där konsumenterna beskriver likartade problem. Företag som, trots påpekanden från Konsumentverket eller andra myndigheter, gör upprepade överträdelser mot gällande lagar och regler, riskerar också att få sitt företagsnamn på listan, säger Gunnar Larsson.

Annons