Han köpte bok på nätet med presentkort gömt i DNA

Forskare gör framsteg på lagringsfronten och Amazon fick en ny order.

DNA är som vi alla vet det kemiska ämnet som bär vår arvsmassa och därmed informationen som behövs för att skapa en människa. DNA är i grunden väldigt bra på att lagra information och detta jobbar forskare med att kunna utnyttja för att lagra roligare saker än arvsmassa.

Det senaste framsteget på området kommer ifrån två forskare vid New York Genome Center. Yaniv Erlich och Dina Zielinski ska ha lyckats koda två megabyte data i 72 000 DNA-strängar. Metoden de använde ska möjliggöra att lagra 215 petabyte i ett gram DNA, ungefär 200 000 gånger mer data än i en normalstor hårddisk (1TB).

Annons

En film och ett oorganiskt virus

Vad sparade då Yaniv och Dina i den lilla flaskan med DNA-kod som sedan skickades iväg till ett labb för sekvensering? Bland annat en fransk kortfilm, ett datorvirus och ett presentkort på 50 dollar ifrån Amazon.

Varför det senare undrar du kanske? Det kan förstås vara vara en djup reflektion kring mänskligheten och e-handel, men mer troligt är att det ville locka någon att knäcka deras kod. Vilket är precis vad som hände.

Någon snodde presentkortet

Efter att Yanivs och Dinas droppe med DNA-kod utlästs av ett laboratorium så delades sekvenseringen online. Enligt Wall Street Journal så laddade matematikern Paul-Olivier Dehaye ner koden och plockade ut presentkortet.

- Det var inte helt lätt, men det fungerade, kommenterade Dr. Dehaye.

Matematikern ska sedan ha använt presentkortet för att köpa en bok om artificiell intelligens.

Annons