Kravet från e-handlarna: Sänk ob-tilläggen i kollektivavtalet

Efter vårens diskussioner om flexiblare arbetstider vill företrädare inom e-handelsbranschen nu se lägre ob-tillägg.

När det i våras var dags för avtalsförhandlingar mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel var det flera e-handlare som ville få till ändringar i avtalen. Tomas Kull, VD för Mathem.se, var en av de som höjde rösten och ville se ett avtal som är mer anpassat för situationen som branschen befinner sig i.

Bland annat ville Kull att det skulle bli möjligt att schemalägga personal nattetid samt erbjuda lägre ingångslöner. Både för att kunna bli mer effektiva och kapa kostnader, men även så att inte jobben riskerar att lämna landet. En åsikt som delades av Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel.

Annons

Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas Förbund, gav däremot inte mycket för resonemanget och det blev senare inte heller något nytt kollektivavtal för lager och e-handel. Nu är frågan dock på tapeten igen och den här gången vill branschföreträdare även se en sänkning av ob-tilläggen i kollektivavtalen.

E-handel, en dyr helgverksamhet

I en intervju med Handelsnytt påpekar Jonas Ogvall att han vill ha upp frågan på dagordningen för att Sverige ska kunna klara av den ökande internationella konkurrensen.

– I Sverige är den digitala handeln i princip bara öppen på veckodagarna, eftersom höga helgersättningar i de fackliga avtalen gör det dyrt att ha verksamhet på lördag och söndag. Samtidigt växer utländska aktörer snabbt på den svenska marknaden. För att klara den globala konkurrensen och behålla jobben måste kostnaderna sänkas, säger Jonas Ogvall.

I en kommentar säger Per Bardh att han kan tänka sig att diskutera frågan med motparten Svensk Handel, men att försämra villkoren för att behålla jobb är uteslutet.

– Om arbetsgivarna vill kan vi diskutera frågan. Men vi kommer aldrig att sänka ob-ersättningen utan att få något lika bra i stället, säger Per Bard till Handelsnytt.

Annons