Kritik mot flyktingar efter obetalda Zalandoleveranser

Hundratals personer utreds av åklagare sedan leveranser från Zalando inte har betalats. Många av varorna ska ha beställts av personer som bara tillfälligt var i Tyskland och som nu lämnat landet, enligt tysk press.

En debatt har brutit ut i Tyskland sedan det uppdagats att nära tusen beställningar hos Zalando aldrig har betalats, vilket kan ha kostat företaget uppemot 180 000 euro. Leveranserna har gått till området Saarland där många flyktingar ska ha bott, enligt Süddeutsche Zeitung. Sedan bedrägeriet började utredas av åklagare ska det stå klart att de som beställt varor inte längre finns kvar i landet.

Bedrägeriet ska ha gått att genomföra på grund av ett systemfel hos Zalando, som gjorde det lätt för kunder att beställa utan uppge särskilt mycket information om sig själva. Det lyfts även fram som anledning till problemet att flyktingar under den aktuella perioden inte behövde registrera sig i Tyskland.

Annons

"Bedrägeriet bara en liten del"

Men e-handelsjätten verkar ta de saknade pengarna med ro. Enligt Süddeutsche Zeitung konstaterar bolaget att “shit happens” och meddelar att systemfelet nu är åtgärdat så att samma sak inte ska inträffa igen. Zalando säger sig stå bakom ett generöst flyktingmottagande och tycker att hela debatten har spårat ur.

- Detta har ingenting att göra med flyktingar, hela debatten går i en helt fel riktning, sade en talesman för modekedjan till tidningen der Tagesspiegel.

Enligt talespersonen har Zalando polisanmält bedrägerier för miljontals euro över hela Tyskland, och menar på att den aktuella utredningen bara utgjort en mycket liten del av alla bedrägerier som drabbar bolaget. Nu planerar företaget en välgörenhetsgala för flyktingar som ska äga rum i början av 2016.

Annons