Autosvar: Kunderna är lediga men finns på mobilen

Just nu når du kunderna via mobiltelefonen.

Förra helgen stod mobiltelefonen och bara mobiltelefonen för över 50 procent av trafiken till svenska e-handlare. Detta under flera dagar i rad och det är en utveckling som vi nu måste vänja oss vid.

Trenden är tydlig och tittar vi tillbaka på förra året så hade juli och augusti starkast mobilpenetration efter december.

Annons

Graf: Andelen e-handelstrafik från mobiltelefoner 2015

Juli och augusti i år kommer enligt vår analysavdelning, och Ehandel.se Analytics, med stor sannolikhet att domineras totalt av kundernas livspartner i fickan, det vill säga mobiltelefonen. Surfplattor och skrivbordsdatorer kommer då inte ens tillsammans att stå för hälften av trafiken.

- Sedan den 8 juni i år har majoriteten av trafiken kommit in via mobiltelefoner varje dag. Och över 50 procent under hela midsommarhelgen, säger Joakim Andersen, indexansvarig på Ehandel.se.

Graf: Andelen e-handelstrafik från olika enheter under juni 2016

Vi lever i en mobil värld

Att prata om att anpassa sin sida för mobilen är inte aktuellt. Nu handlar det om att på riktigt anamma devisen "mobile first". Sitter du och designar din nätbutik framför en desktop-dator? Varför gör du det om mer än hälften av besökarna ser sidan via en mobiltelefon?

Det verkar dock vara många e-handlare som faktiskt tänker mobilen först numera vilket vi kan se i utvecklingen för intäkterna.

Samtidigt som andelen besök från mobiltelefoner ökat med 8,4 procentenheter sedan förra året så har faktiskt intäkterna följt med hyfsat väl. Andelen intäkter från mobiler under samma period ökade nämligen med 7,9 procentenheter. E-handeln tappar alltså inte så mycket på att kunden väljer mobilen framför "datorn".

Annons

Kommer dippa under hösten

Utvecklingen för i år är ganska tydlig om vi tittar på mobiltelefonstrafiken sedan januari. Även om trafiken förmodligen kommer att ligga över 50 procent de kommande veckorna så kan vi räkna med en nedgång igen i höst innan julhandeln drar igång.

Graf: E-handelstrafik från mobiler under första halvåret 2016

- Under juli och augusti i år kan trafiken nå över 50 procent. Den kommer dock att gå ner igen under hösten och troligen då ligga runt 47 procent för att nå över 50 procent igen i december, säger Joakim Andersen.

Annons