Livsmedelsverket satte stopp – e-handelsföretag stängs

Insekter på nätet stöter på patrull.

I många delar av världen är insekter bokstavligen vardagsmat. Insekter sägs vara en viktig källa till protein i takt med att världens befolkning växer. Vi kommer helt enkelt att behöva bli bekväma med att stoppa i oss insekter i framtiden.

Det svenska företaget Hakuna Mat var tidiga på bollen och redan 2015 startade man upp med tanken att få igång svenskarnas aptit på våra flerbenade, och ofta krispiga, vänner insekterna.

Annons

Nu avvecklas dock företaget efter flera regulatoriska motgångar, rapporterar foodtech-sajten Agfo. Kort efter att grundarna Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt startade företaget Hakuna Mat, så började de att sälja insekter via sin e-handel. De importerade insekter från bland annat Nederländerna och sålde delikatesser som syrsor, mjölmask, buffalo worms och gräshoppor till svenska konsumenter.

Fick saluförbud

Bolaget var tidigt i kontakt med Livsmedelsverket, som initialt inte verkade ha några problem med att Hakuna Mat sålde insekter. När de 2016 ansökte om att bli ett livsmedelsföretag, hos miljöförvaltningen i Göteborg, så tog dock det roliga slut.

- Vi fick saluförbud. De sade att vi inte fick sälja insekter, även om vi inte sålde det som livsmedel utan som djurfoder. Vi slutade sälja via hemsidan, men fortsatte att åka på mässor och event, säger Emma Aspholmer till Agfo.

Motgångarna slutade dock inte där utan Hakuna Mat fick kort därefter ytterligare ett förbud mot sig, i samband med att de ansökte hos Vinnova om pengar för att utveckla en insektsköttfärs.

- När vi gjorde det fick vi ett andra förbud och en avgift från miljöförvaltningen som sade att de hade sett i sociala medier att vi serverade insekter, säger Emma Aspholmer.

I slutet av 2015 gick Livsmedelsverket ut och varnade för den växande insektstrenden. Då fick ett annat bolag stå i rampljuset. Qvicket, startat av Josefin Strömberg, som sålde rostade och malda syrsor på Internet.

Insektsföretagen i Sverige

Under förra året så slog Hakuna Mat och Qvicket sina insektspåsar ihop och startade intresseorganisationen Insektsföretagen i Sverige, tillsammans med sju andra företag.

- Precis som det har tagits fram riktlinjer för branschen i vårt EU-grannland Finland, vill vi tillsammans med Livsmedelsverket jobba fram bra och tydliga riktlinjer här, sade Ellen Gellerbrant, tillförordnad talesperson för den nya branschorganisationen, i december förra året.

Annons

Vid årsskiftet så ska dock en EU-förordning ha täppt till det kryphål som funnits i lagen och som gjort det möjligt att, i alla fall i andra länder, sälja insekter som livsmedel. Hakuna Mat har nu gett upp hoppet och bolaget är under avveckling.

- Det är bra att Livsmedelsverket är måna om säkerheten. Men en utvärderingen hade kunnat göras tidigare. Jag hade velat ha mer dialog med Livsmedelsverket. Som det var nu fick vi knappt svar på de frågor vi skickade in. Det hade varit bra med en stödfunktion också kring de här frågorna med nya bolag, hur man ska gå tillväga, säger Emma Aspholmer till Agfo.

Emma Aspholmer hoppas i framtiden kunna återvända till insektshandeln, när regelverket och Livsmedelsverket förhoppingsvis har öppnat dörren för e-handel med insekter.

Annons