Lokala butiker ska hjälpa Zalando leverera på 30 min

I en intervju med Berliner Morgenpost delger Zalandos grundare Robert Gentz sina planer på supersnabba leveranser.

Som ett steg i att kunna leverera på kortare tid än en halvtimme testar Zalando för närvarande ett koncept i Berlin och Köln som går ut på att kunden får sin vara samma dag. Ett urval av företagets sortiment har skickats ut till lokala lager, och när kunderna beställer någon av dessa, uppgraderas ordern automatiskt till en samma dag-leverans, och kunden får sin vara mellan 19 och 21 samma kväll.

- Men detta är bara det första steget. Det andra steget är att göra varor tillgängliga för våra kunder via lokala butiker. Då kan leveransen ske inom en halvtimme. Detta är naturligtvis fortfarande en utmaning, säger Robert Gentz till Berliner Morgenpost.

Annons

Enligt Robert Gentz måste butikerna dock ges möjlighet att returnera det som inte säljs vidare till kunderna, så Zalando skulle i så fall agera en sorts mellanhand. Han tror att hela branschen måste bli betydligt mer flexibel framöver.

- Det är inte längre bara en fråga om att tillhandahålla varor och sedan hoppas att kunden kommer till oss för att beställa något som vi sedan kan skicka. Konsumenten kommer till oss för att vi ska lösa hans problem. Han vill upptäcka något och sedan ha det så snabbt så möjligt till det priset som står på sidan. För honom spelar det ingen roll om varan finns på ett lager i Erfurt eller om den finns i butiken på hörnan.

Annons