Lönekuvertet krympte med mer än hälften för Ebays VD

Ebays vd och koncernchef, John Donahue, har det lite knivigt just nu. Under 2013 sjönk hans lön med 53 procent, och om inte det vore nog, måste han tampas med en enveten aktieägare som verkar fast besluten med att knoppa av betaltjänsten PayPal. Något som Donahue inte är så sugen på.

Under 2012 tjänade John Donahue, som varit Ebays vd och koncernchef sedan 2008, 29,6 miljoner dollar i lön och bonusar. Förra året blev den summan något lägre, hela 53 procent lägre. 2013 stannade hans ersättning nämligen på 13,8 miljoner dollar.

Donahues grundlön höjdes med 2 procent under förra året så det handlar inte om att Ebays ska ha varit missnöjda med hans jobb. Snarare handlar det om att företagets finansiella resultat inte levt upp till förväntningarna.

Annons

Det trots att man under fjärde kvartalet visade ett resultat på 850 miljoner dollar, en ökning med 13 procent jämfört med samma period föregående år.

Kampen om PayPal fortsätter

Att Donahues lönekuvert tappade i tyngd beror alltså på att den engångssumma på 14,8 miljoner dollar som delades ut 2012, inte blev av förra året. Det ganska väl tilltagna lönetappet kommer samtidigt som kampen mellan Ebay och miljardären och aktieägaren, Carl Icahn, fortsätter.

Icahn äger mer än 2 procent av aktierna i Ebay och verkar känna väldigt starkt för en avknoppning av PayPal och vill lyfta ut dess verksamhet i ett separat företag. Något som Donahue, och flera med honom, inte är så sugna på.

Betaltjänsten PayPal, som förvärvades 2002 för 1,5 miljarder dollar, har nämligen varit en stark drivkraft för Ebays tillväxt och står för nästan 40 procent av bolagets totala intäkter. Carl Icahn ska också ha nominerat två personer till Ebays styrelse, något bolaget snabbt ska ha avfärdat.

Ebay styrelse har till och med gått ut och sagt att man inte kommer att godkänna några nomineringar från Icahn. Man har även uppmanat aktieägare att rösta emot de nomineringar som han lägger fram.



Källa: BBC

Annons