MEDS får bassning – hotas av vite på tre miljoner

Förbjuds att ge äldre subventioner från första kronan.

För någon vecka sedan kunde vi berätta om att uppstickaren och nätapoteket Meds tog till ett nytt grepp för att locka fler kunder. Genom generösa subventioner för pensionärer som beställer sina mediciner från nätbutiken, ville företaget locka äldre att börja e-handla.

Den planen går nu om intet. Nyligen ska Meds ha fått ett besked från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om att de inte längre får erbjuda sina pensionerade kunder ovan nämnda subvention. Om så ändå görs så hotar myndigheten Meds med ett vite på tre miljoner kronor.

Annons

LÄS ÄVEN: Nätapoteket MEDS inför eget system för högkostnadsskydd

"Inte råd att överklaga"

TLV har i uppgift att bevaka olika förmåner och subventioner inom bland annat läkemedelsbranschen. Från Meds sida skulle man nu kunna överklaga beslutet, men det kommer enligt företagets vd Björn Thorngren, inte att bli aktuellt.

- Vi skulle egentligen vilja överklaga det för att få en rättslig prövning, men vi har inte råd eftersom vi då riskerar att få betala tre miljoner, säger han till Ehandel.se.

TLV menar att Meds enligt lagen, så som den är utformad idag, inte får ta ut andra priser, varken högre eller lägre, än de som fastställts av myndigheten.

- För de läkemedel och varor som ingår i läkemedelsförmånerna fastställer TLV, med stöd av 7 § i förmånaslagen, de inköpspriser och försäljningspriser som ska tillämpas av öppenvårdsapoteken. Det innebär att öppenvårdsapoteken inte får ta ut andra priser, varken högre eller lägre, för läkemedel, skriver myndigheten bland annat i beslutet.

Befarar besvikna pensionärer

Beslutet gäller från idag och från Meds sida beklagar man att myndigheten har kommit till den slutsats de har gjort.

- Vi har fått ta bort erbjudandet från och med idag helt enkelt, så det lär bli ett antal pensionärer som blir besvikna, säger Björn Thorngren.

Annons
Annons