Möbelkopiorna på nätet har fått ett slutdatum

Efterfrågan på replikamöbler från Storbritannien har ökat enormt under de senaste åren, även från Sverige. Men det har också skapat en del problem med oseriösa aktörer, något som gjort att den brittiska regeringen från och med 2020 inför en ny upphovsrättslag.

Storbritannien är ett av få länder inom EU som har en upphovsrätt på 25 år efter att möbeln lanserats. I många andra länder sträcker sig upphovsrätten till 70 år efter designerns död. Något som skapat en stor efterfrågan på replikamöbler från Storbritannien, bland annat från svenska kunder.

Men det har också skapat en del problem med oseriösa aktörer som lurat sina kunder på både pengar och möbler. Negativ press som fick engelska tillverkare av replikamöbler att samla sig och skapa en egen branschorganisation, Replica Furniture Association (RFA).

Annons

Men det har även fått den brittiska regeringen att sätta sig ner och ta fram en ny upphovsrättslag. Något som innebär att Storbritannien kommer att följa samma linje som de flesta av de övriga EU-ländernas upphovsrättslag, alltså 70 år efter designerns död. Den träder dock inte i kraft på ännu ett tag.

Danskar ska spärras från att handla

Den brittiska regeringen har nämligen även fattat ett beslut om att skydda de i nuläget mycket debatterade designreplikorna av möbler, fram tills att den nya upphovrättslagen träder i kraft år 2020.

Det innebär att det är helt lagligt att köpa replikor av designmöbler och andra replikaprodukter från Storbritannien i ytterligare tre år och efter det, så långt lagret räcker.

VOGA.com, som säljer replikamöbler online, har ifrågasatt nödvändigheten av att förlänga lagen från början. Och man tycker att det är inte annat än rättvist att den brittiska regeringen valt att skydda försäljningen fram till april 2020.

– Det har funnits tre olika alternativ för hur lång tid företagen ska få på sig att anpassa sig till den nya upphovsrättslagen. VOGA.com är nöjd med att den brittiska regeringens beslut och har valt att skydda försäljningen tills 6 april 2020, skriver VOGA i ett pressmeddelande.

Även om det ska vara lagligt så fortsätter jakten på att stänga dessa nätbutiker i olika länder. Det största problemet tycks vara när e-handlare aktivt anpassar erbjudandet till exempelvis svenska eller danska kunder, via lokalt språk och sökordsannonsering.

Nyligen ska den danska möbelindustrin i ett domslut fått ett åläggande på VOGA att blockera alla danska IP-adresser, och därigenom försöka stoppa replikaförsäljningen av till exempel den klassiska danska fåtöljen Ägget.

Annons

 

Källa: Press, The Register
Foto: VOGA

Annons