Maria Larsson måste sluta jaga vinbutikerna på nätet

Folkhälsominister Maria Larssons uttalanden om behovet av en förtydligad alkohollag, där målet ser ut att vara att stoppa nätvinhandeln, är det inte alla som håller med om på politiskt håll. Per Ankersjö (C), ordförande i Stockholmscentern, ställer sig starkt kritisk till Marias uttalanden.

Systembolaget vill stoppa kommersiella alkoholbutiker på nätet något som folkhälsominister Maria Larsson nu ställer sig bakom. Hon vill förtydliga regelverket i vad som ser ut att vara ett försök att skydda Systembolaget och monopolet mot konkurrens ifrån nätvinhandlarna.

Per Ankersjö, ordförande i Stockholmscentern, säger dock att monopolet i sig inte har något självändamål.

Annons

- Det är fullkomligt förkastligt av Maria Larsson att gå ut och förekomma en utredning kring detta genom att hävda att alkohollagstiftningen måste ändras så att monopolet värnas. Monopolet i sig har inget självändamål, säger Per Ankersjö.

Smuggelsprit ett riktigt problem

Han menar att Maria borde vara mer orolig över Systembolagets egen utkörning av alkohol.

- Att ropa folkhälsa för att ett företag kopplar ihop mat och kvalitetsvin är som att ropa vargen kommer. Maria Larsson borde istället fundera på konsekvenserna av att låta det bejublade monopolet få köra ut starksprit genom den nyinrättade tjänsten med hemleverans, säger Per Ankersjö.

Seriösa företag som många av de vinbutiker på nätet som pekats ut sägs inte vara de verkliga problemen.

- Maria Larsson borde fokusera på de verkliga problemen gällande alkohol, så som smuggelspriten och de negativa sociala konsekvenserna som kan uppstå, inte förstöra för seriösa företag säger Per Ankersjö.

 

Källa: Press

Annons

Annons