MasterPass går upp mot Swish den 15 oktober

Den nya betalmetoden MasterPass närmar sig nu lansering och äntligen kan kreditkorten komma till användning inom e-handeln igen. Samtidigt kommer man utmana Swish för e-handel, som ska börja rullas ut den 3 november.

Kreditkorten har sakta men säkert blivit svårare att använda på nätet. Det har lagts på säkerhetslösningar efter säkerhetslösningar och det är inte lika smidigt att handla med kort längre som det en gång var.

Nu närmar sig dock en lösning och den heter MasterPass. Den kommer möta Swish ungefär samtidigt i e-handelsringen för betalningar. Men frågan är om de kommer fajtas med varandra. Snarare är det nog andra betalsätt som kommer få sig en törn.

Annons

Katrin Lundgren som driver Tvålshoppen och e-handelsleverantören Kodmyran är redo för de nya betalsätten. Deras e-handelsplattform Shop4Sale lovar att stödja både MasterPass och Swish från dag ett.

Mobilt BankID för verifiering

Med MasterPass kommer du kunna handla med hjälp av Mobilt BankID och några få enkla klick. Korten som stöds ska vara MasterCard, Maestro, American Express, Diners Club och Visa. Kunden lagrar sitt kort tillsammans med sin leveransadress i MasterPass.

Enligt Patrik Müller på betalleverantören DIBS kommer ungefär hälften av korten automatiskt få kopplingen med adressen via kundens bank. En mycket friktionslös köpupplevelse utlovas alltså där kunden slipper ange en massa uppgifter.

- Vi tror mycket på MasterPass för att förenkla checkoutprocessen, framförallt för smartphoneanvändarna, men vi har också tänkt till lite för att förenkla för de som handlar via vanlig dator eller platta genom att göra ett så enkelt, effektivt, MasterPass-flöde som möjligt, säger Katrin Lundgren.

Hoppar över den vanliga kassan

Plattformen kommer i och med MasterPass att stödja köp direkt ifrån produktsidan.

- Bland annat kommer MasterPass i våra butiker att finnas tillgängligt redan på produktsidan för en så kallad snabbcheckout så att man inte behöver passera den normala checkoutprocessen. Man kan alltså handla redan från produktsidan. Detta kommer framförallt att passa bra för de handlare där man ofta köper bara en vara, säger Katrin Lundgren.

Katrin tror även att MasterPass eller Swish kommer bli en smaksak för konsumenterna.

- De som har Swish i dag kommer säkert använda det men MasterPass blir en stark konkurrent i och med att du bara behöver ett Mobilt BankID, något som väldigt många har och är vana att använda till andra tjänster. Dessutom förinstalleras MasterPass med kort och leveransadressen av bankerna så du behöver inte ens ange den när du checkar ut, vilket gör det otroligt smidigt, berättar Katrin Lundgren.

Annons

Den 15 oktober ska MasterPass förlanseras för ett antal utvalda handlare och konsumenter. I november planeras en större utrullning vilket är tiden då Swish för e-handel även ska se dagens ljus.

- Jag tror att vanliga kortbetalningar kommer ta en del smäll för det är så förbaskat krångligt med alla deras säkerhetskrav med koder hit och dit, säger Katrin Lundgren avslutningsvis.

Annons