MatHems nya bransch: Tar över hemtjänstens jobb

Har vunnit ett tiotal kommunala upphandlingar.

Nätmatsföretaget MatHem har på sistone fått en ny målgrupp: Personer som har hjälp av den kommunala hemtjänsten. Bakgrunden är att allt fler kommuner väljer att låta de äldre näthandla sin mat, istället för den traditionella modellen där hemtjänstens personal handlar all mat i fysisk butik.

För att kunna lägga ut uppdraget att leverera mat till de äldre, gör kommunerna oftast en upphandling och det är dessa som MatHem nu börjat delta i.

Annons

- Hittills har vi vunnit knappt tio stycken, berättar Tomas Kull för Ehandel.se.

"Ingen jättestor del"

Upphandlingarna har skett i olika delar av landet och Tomas Kull menar att verksamheten med leveranser till hemtjänsten kommer att komplettera företagets befintliga verksamhet.

- Det är ett komplement till våra tjänster, helt enkelt. Ingen jättestor del.

Han menar dessutom att MatHem lyssnat mycket på de äldre och börjat sälja mat som efterfrågas av målgruppen.

- Bland annat så har vi börjat sälja engångsportioner, då många efterfrågat det.

Förnekar att det blir dyrare

Samtidigt har förändringen på sina håll rönt kritik. Bland annat menar vissa att det blir dyrare för de äldre att handla från MatHem än att hemtjänsten sköter matinköpen. Men det är något som Tomas Kull förnekar.

- Man kan säga såhär: Generellt så blir det inte dyrare, men enskilda varor kan ibland kosta någon krona mer.

Vem står för leveranskostnaden?

Annons

- I de flesta fall är det kommunen som står för den, men i något fall har man valt att jobba på ett annat sätt och låtit de äldre stå för den kostnaden, så det är nog det som upprört vissa, säger Tomas Kull.

Han betonar att det dessutom finns andra fördelar med att låta MatHem sköta leveranserna till de äldre.

- När hemtjänsten sköter inköpen så är det ofta den enskilda medarbetaren som väljer vilken fysisk butik de ska handla i och utbudet är kanske 200 varor. De får med sig kontanter och måste sedan redovisa köpet med kvitton och så vidare. Hos oss har de äldre över 10 000 varor att välja på och du kryssar själv precis det du vill ha. Kvittot får du direkt. Det är ett mycket säkrare sätt att handla på.

Tror du att det här kommer att bli en större del av er verksamhet i framtiden?

- Jag vet inte. Det återstår att se, säger Tomas Kull.

Annons